Antisemitische leuzen in 010
Binnenland

Antisemitische leuzen in 010

Het Leefbaar Rotterdam-Raadslid Tanya Hoogwerf heeft vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb over het roepen van antisemitische leuzen door pro-Palestijnse demonstranten tijdens een bijeenkomst afgelopen zaterdag.

Redactie 28 juli 2017, 00:00
Antisemitische leuzen in 010
Screenshot van de Rotterdam-demo op de Facebookpagina van Shebab News Agency

Screenshot van de Rotterdam-demo op de Facebookpagina van Shehab News Agency

Het Leefbaar Rotterdam-Raadslid Tanya Hoogwerf heeft vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb over het roepen van antisemitische leuzen door pro-Palestijnse demonstranten tijdens een bijeenkomst afgelopen zaterdag.

Zij scandeerden onder andere Khaybar, Khaybar ya yahud, Jaish Muhammad, sa ya’ud (‘Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug’). Deze leus verwijst naar de slag bij Khaybar rond het jaar 628, waarbij een Joodse stam door het leger van Mohammed werd overwonnen. “Eerder dit jaar,” zo schrijft Hoogwerf in haar brief aan Aboutaleb, “werd in België een Palestijnse man veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor het aanheffen van deze slogan op een demonstratie in Antwerpen. Volgens het vonnis van de rechter zette de slogan aan tot haat en geweld tegen het Joodse volk, een oordeel dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.” Hoogwerf wil weten of de burgemeester het met deze uitspraak eens is en of herhaling in de toekomst kan worden voorkomen.

Aanleiding voor de demonstratie waren de (inmiddels verwijderde) Israëlische detectiepoortjes rondom de Tempelberg. Onder de deelnemende organisaties waren volgens onderzoeksjournalist Carel Brendel de stichting Palestijnse Gemeenschap.nl in Holland en Het Palestijnse Huis van Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed, DocP, BDS Rotterdam, moslimpartijen NIDA en Partij van de Eenheid, het Palestina Komitee Rotterdam, Movement X Nederland van terreurverheerlijker Abou Jahjah, Studenten voor de Rechtvaardigheid in Palestina en de European Dawah Foundation. NIDA-voorman Nourdin el Ouali reageerde: “Als er antisemitische leuzen zijn gescandeerd, keur ik dat af. Alleen vraag ik me af of echt is gescandeerd wat Leefbaar beweert.” Brendel verwijst naar de video-opname van de demonstratie, te zien op de Facebookpagina van Shehab News Agency, waarop het scanderen te horen is.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking