Antisemitische stickers Steven Berghuis duiken op in Antwerpen
Nieuws

Antisemitische stickers Steven Berghuis duiken op in Antwerpen

Redactie 16 februari 2022, 12:37
Antisemitische stickers Steven Berghuis duiken op in Antwerpen

In de Joodse wijk en de binnenstad in Antwerpen zijn stickers geplakt met het gezicht van voetballer Steven Berghuis. Op de stickers wordt hij afgebeeld als een orthodox-Joodse man en er is ook een gele ster met het woord ‘Jood’ op zijn overhemd geplakt.

Politicus Michael Freilich, voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel, merkte de stickers op en vroeg zich op Twitter af wie de man op de afbeelding is. “Media stunt? Studentengrap? Aankondiging nieuwe TV-reeks?”

Het blijkt te gaan om een onsmakelijke actie, waarschijnlijk van Feyenoord-supporters. Berghuis stapte van die club over naar het Amsterdamse Ajax. De spelers en supporters van die club worden ook wel ‘Joden’ genoemd, iets wat vaak te horen is in antisemitische spreekkoren.

Eerder verscheen er een antisemitische muurschildering in Rotterdam met een afbeelding van Berghuis. Op die tekening had de voetballer een grote haakneus, een keppel en een gestreept pak aan dat deed denken aan de kleding die Joden moesten dragen in concentratiekampen. Op de muur stond ook de tekst ‘Joden lopen altijd weg’. Eind 2021 werden er drie mannen opgepakt die te maken zouden hebben met de muurschildering.

Het is niet duidelijk waarom de stickers nu in België opduiken. Freilich heeft de districtburgemeester op de hoogte gebracht en de schoonmaakdienst van Antwerpen zal ze verwijderen. “Het voetbal moet zich beperken tot het spel. Bovendien zijn er vanuit de Voetbalbond richtlijnen om geuzennamen achterwege te laten. Die worden vaak in negatieve zin gebruikt en dan maakt men meteen de link met de gemeenschap in kwestie,” aldus Freilich.

In NIW 20 kunt u een artikel over de Joodse geschiedenis van Feyenoord lezen. Dit artikel komt volgende week ook online.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking