Antisemitisme bij bestorming Capitool
Nieuws

Antisemitisme bij bestorming Capitool

Redactie 07 januari 2021, 14:58
Antisemitisme bij bestorming Capitool

Bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool in Washington DC gisterenavond waren meerdere neonazi’s aanwezig.

Dat is te zien op beelden die live werden uitgezonden door Trump-supporters. Onder andere holocaustontkenner Nick Fuentes en het Baked Alaska-account van neonazi Anthime Gionet zonden beelden uit vanuit het Capitool. Gionet was zelf ook aanwezig.

https://twitter.com/hagaykr/status/1347054962161954819?s=08

Daarnaast werd een relschopper met een shirt met daarop de tekst 6MWE gespot, wat staat voor 6 million wasn’t enough (‘zes miljoen was niet genoeg’), doelend op de zes miljoen Joden die tijdens de Shoa zijn vermoord. Op Twitter verschenen beelden van een man met een trui met de tekst ‘Camp Auschwitz. Work brings freedom,” een vertaling van de tekst Arbeid macht frei boven de ingang van het vernietigingskamp.

Ook buiten het Capitool werden er anti-Joodse uitingen gedaan. Een verslaggever van de Israëlische zender Channel 13-news werd tijdens een live uitzending aangevallen door een betoger. De Trump-supporter vroeg waarom Israël Amerikaanse hulp blijft aannemen, waarop de verslaggever zei dat dat een ‘zeer goede vraag was’. Daarop schreeuwde de man: ‘Ik zal eens heel dicht bij je komen en je vertellen waarom, yid’ (een scheldwoord voor Jood). Daarnaast werd de verslaggever uitgescholden voor ‘leugenachtige Israëli’.

De Anti-Defamation League (ADL), de grootste Amerikaanse organisatie tegen antisemitisme, noemt het voorval ‘absoluut verachtelijk’. “Een oproerkraaier viel een Israëlische verslaggever lastig met gemeen, grotesk antisemitisme. Dit is helaas niet schokkend gezien het geweld dat we zagen van extremisten in het Capitool,” schrijft de organisatie in een tweet.

Ook heeft de organisatie ontzet gereageerd op een uitspraak van Mary Miller. Miller werd kortgeleden beëdigd als Republikeins congreslid en zei dinsdag in Washington tegen een menigte Trump-supporters: “Hitler had in één ding gelijk. Hij zei: ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.”

Ronald Lauder, voorzitter van het World Jewish Congress, noemde de actie van Miller ‘schandalig en obsceen’. Meerdere Joodse organisaties het congreslid gevraagd op te stappen, maar de Republikein geeft vooralsnog geen kik.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking