Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Antizionisme van belastinggeld

Redactie 01 april 2022, 13:38
Antizionisme van belastinggeld

FunX wordt geacht een muziekzender te zijn voor de stedelijke jeugd. In 2020 raakte het radiostation in opspraak. Presentator Morad El Ouakili weigerde in te grijpen toen een luisteraar live in de uitzending fantaseerde over het ‘uitroeien van Jodengespuis’. Sindsdien lijkt er weinig veranderd bij FunX, getuige een artikel op de website dat zo vol staat met anti-Israëlpropaganda, dat je zou denken bij The Rights Forum beland te zijn.

Onder het kopje ‘FunX beseft’ is een artikel te vinden met de titel: ‘Studenten tegen Israëlische apartheid: Palestijnse mensenrechten staan niet ter discussie’. Hierin is te lezen: “Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bij na een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land gedreven.” Maar geschiedvervalsing is niet genoeg, ook met de hedendaagse werkelijkheid wordt een loopje genomen: ‘Gaza wordt tot op de dag van vandaag gebombardeerd’ en de al in 1918 opgerichte Hebrew University ‘staat op illegaal bezet gebied’.

FunX laat ook Itaï, een Joodse student, aan het woord. Maar wie denkt dat dit tot een evenwichtiger geluid leidt, komt bedrogen uit. “Kolonialisme is niet van gisteren, maar vindt nog steeds plaats in Palestina”, weet Itaï te vertellen. Volgens student Omar valt de strijd tegen Israël samen met die tegen ‘fascisme, extreemrechts en racisme’, evenals die voor ‘vrouwenrechten, lhbtiq+-rechten en klimaatrechtvaardigheid’. “Al onze struggles zijn met elkaar verbonden,” weet Omar. Opvallend is dat FunX wordt gefinancierd door de NPO, dus door de belastingbetaler. Dat daar van enig genuanceerd, laat staan gebalanceerd geluid over Israël al jaren geen sprake meer is, mag algemeen bekend heten.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Shlomo Itai 02 april 2022, 20:08
De grootste van alle fouten die een Nederlandse premier kan maken, is D66 de controle over het onderwijs en de media te geven. Een hele generatie is inmiddels gehersenspoeld. Die hersenspoeling gaat niet alleen door niemand gestoord door, maar telkens worden er ook nieuwe grenzen overschreden. Is Nederland stekeblind, totaal onverschillig, of wat is Nederland precies ?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *