Arabische Emiraten gaan les geven over Shoa
Nieuws

Arabische Emiraten gaan les geven over Shoa

Redactie 09 januari 2023, 15:54
Arabische Emiraten gaan les geven over Shoa

Kinderen die in de Verenigde Arabische Emiraten naar school gaan krijgen binnenkort geschiedenisles over de Shoa. Dat kondigde de ambassade van de Emiraten in de Verenigde Staten dit weekend aan.

Volgens de ambassade zal er voor de lesstof worden samengewerkt met het Israëlische Yad Vashem zodat het aan te bieden lespakket, voor de basisschool en de middelbare school, zo compleet mogelijk wordt. Het initiatief komt twee jaar na het ondertekenen van de Abraham-akkoorden tussen Israël en de Emiraten. In 2021 opende in Dubai al een permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Ook zijn er sindsdien zeven overlevenden van de Shoa ingevlogen door de Emiraten om op scholen hun verhaal te vertellen.

De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Eli Cohen, noemt de stap een ‘historisch besluit’. Ook Deborah Lipstadt, de speciale gezant van de VS voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme, is blij met de stap: “Holocaust-educatie is een noodzaak voor de mensheid en te veel landen blijven de Shoa om politieke redenen te lang bagatelliseren.”

Hoewel de Emiraten ervoor kiezen kinderen te onderwijzen over de Shoa, wordt er in buurland Iran anders gedacht. Op de Iraanse televisie wordt de massamoord op Joden nog regelmatig afgedaan als een fabel. In het Amerikaanse programma 60 Minutes zei de Iraanse president Raisi vorig jaar nog dat het waarheidsgehalte over het plaatsvinden van de Holocaust nog maar eens onderzocht moest worden.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking