Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Aux armes, citoyens!
Commentaar

Aux armes, citoyens!

Bart Schut 06 juli 2023, 06:00
Aux armes, citoyens!

In de jaren nul woonden mijn vrouw en ik drie jaar lang in het centrum van Parijs. Op een prachtige plek: Port Royal, waar drie arrondissementen – 5, 6 en 14 – samenkomen. Toegegeven, in een onooglijk studiootje van nog geen 30 vierkante meter, tegenover een brandweerkazerne. Hoe arm wij en onze medestraatbewoners ook waren, één fenomeen zagen we zelden in de wijk: jongeren uit de banlieue. En als zij zich er al waagden, werden de (Noord-)Afrikaanse jongeren steevast geschaduwd door politieagenten in burger. De elite van Parijs beschermde zich zo tegen de jeugd uit plaatsen als Clichy-sous-Bois of Bondy.

Die bescherming viel weg de afgelopen week, want de woede na het doodschieten van de 17-jarige Nahel Merzouk door een politieagent, was zo groot dat geen politiemacht deze kon beteugelen. Althans, dat is het discours dat veel kranten en nieuwszenders verspreidden. Rechts Frankrijk ziet een generatie immigrantenkinderen die geen enkele band met hun geboorteland hebben, die hun identiteit halen uit criminaliteit of de islam – en soms uit beide. De dood van Nahel is voor hen een excuus om te plunderen, brand te stichten en geweld te plegen.

Daarbij valt op dat hun woede zich mede richt op een groep die werkelijk niets met politiegeweld te maken heeft: de Franse Joden. Een Holocaustmonument in Nanterre werd beklad met de woorden ‘Chiennes, we gaan een nieuwe Shoa maken’. Misschien werd de politie bedoeld met de ‘teven’ in dit dreigement, maar de Joodse gemeenschap ziet de bui alweer hangen. Die is de pogrom van 2014 niet vergeten, toen haar eigen jongeren in Parijs een synagoge moesten verdedigen tegen de razernij van Palestijnse sympathisanten, die opvallend leken op de relschoppers van nu. 

Ook is niet vergeten dat de woede van de inmiddels bijna vergeten ‘gele hesjes’ zich eveneens op de Franse Joden richtte. Wat te doen? Een half miljoen Joden op bijna zeventig miljoen Fransen zijn er te weinig om het advies van de Marseillaise op te volgen, de wapens op te pakken en bataljons te formeren. Op de vlucht naar Israël dan maar? Hans Knoop, die een welhaast miraculeus herstel van zijn gezondheid achter de rug heeft, denkt daar deze week bij zijn comeback het zijne van. Hij ziet eerder een omgekeerde vluchtelingenstroom op komst. Maar ergens zullen de Joden voor hun vrijheid en veiligheid moeten vechten. Laat dat dan in vredesnaam maar in Israël zijn.

Opmerkingen (4)
tiki 06 juli 2023, 07:33
Laat het dan in """vredesnaam""" dan maar maar Israel zijn. Wat de schrijver & gelijkdenkende kopanen nog stééds niet hebben begrepen is dat Israel de énige bescherming voor Diaspora Joden is, zij die denken nog stééds op bescherming van 'hun' land/regering te kunnen rekenen wanneer de plaatselijke & import Jodenhaters totaal op hen los gaan. Beste Joodse vrienden....'think again! Joden staan echt (alwéér) helemaal onder aan de ladder der prioriteiten. Maar als ik Israeli was dan zou ik tegen hen zeggen....."beste Joodse vrienden, blijf in vredesnaam in jullie geliefde vaderland want aan Joden met jullie instelling/mentaliteit hebben wij geen behoefte". Wanneer men in jullie gezicht spuugt is dat géén regen, agressie is géén teken van liefde, universitaire palestina liefde géén intellect, progressieve anti Israel/Joden demo's géén mensenrecht & media hetze géén toeval. Wat betreft Hans Knoop & zijn voorspelling over de omgekeerde vluchtelingenstroom, zou ik zeggen..."de mens dacht & G-d lacht".
Bas Fortuin 06 juli 2023, 12:42
Ik denk mee met de heer Bart Schut die schrijft: Wat te doen? Een half miljoen Joden op bijna zeventig miljoen Fransen zijn er te weinig om het advies van de Marseillaise op te volgen, de wapens op te pakken en bataljons te formeren." Het lijkt er nu wel op dat alle wereldbewoners en bijzonder het Joodse volk haar laatste stuiptrekkingen gaan beleven. Overal is of dreigt oorlog of zijn opstanden. Redenen voor opstanden zijn de ontelbare vluchtelingen die geen bestaan meer hebben door onderdrukking van dictatoriale duivelse regimes HONG KONG, IRAN, ENZ. omdat ze een afwijkende mening hebben en zich daarvoor niet schamen. Integendeel! Zij raakten daardoor hun bestaan kwijt, zijn dakloos, lijden honger, dorst. Smekend spreekt de arme, hard antwoord de rijke. Ook in N-Korea lijden burgers al 70 jaar onder het onmenselijke dictatoriale bestaan van de Kim-Clan die dagelijks als god aanbeden dienen te worden. Toeristen moeten dat ook doen met bloemen. De Joden hebben gelukkig sinds mei 1948 een eigen Land, eigen Vlag en een eigen Parlement KNESSET en een eigen Leger en een eigen God. Ja, het is nu nog even afzien en Lijden voor de gerechtigheid, maar de Joodse profeten schrijven eenparig over de Toekomst van een Groot Israël. Jeremia 31:7. Ja, ik weet het...Het kost nu nog Bloed, Zweet en Tranen maar wie Jesaja 60 dagelijks leest en Openbaring 14 en 19 en daarbij dagelijks het 18-Gebed bidt, die is nu al Overwinnaar! "So Let it Be Written, So Let it Be Done" Origin and Meaning...It comes from the film The Ten Commandments, which was a classic film in the 1950s. Am Israël Chai!!!
alex warnaar 06 juli 2023, 18:31
Ik moet zeggen dat enige sympathie voor de Algerijnse bevolking van Frankrijk mij niet vreemd is. De Fransen hebben in Algerije echt als een stelletje bezetenen huisgehouden. Het enige conflict wat enigszins te vergelijken valt met de Duitse invasie van Oekraïne en Belarus tijdens wo2 is de Algerijnse onafhankelijksoorlog. Zelfs de Vietnam oorlog verbleekt erbij. Ik denk dat het half zwakzinnige linkse idee van intergenerationeel trauma bij de Algerijnse bevolking van Frankrijk voor een deel wel opgaat. Je moet ook niet vergeten dat het FN een voortzetting is van ex-militairen die in Algerije gevochten hebben. Nu wil ik niet zeggen dat dat met deze situatie iets te maken heeft, maar het is wel anders dan met slavernij wat 160 jaar geleden was.
Cees van Dijk 10 juli 2023, 15:31
Ja, en de meeste ‘Algerijnen in Frankrijk’ zijn dus afstammelingen van wat nu genoemd zou kunnen worden de Algerijnse collaborateurs met het Franse regime destijds in Algerije. Dat verklaart ook de verwarring en de chaos die de rellen van deze lieverdjes oproepen in Frankrijk. Het ligt allemaal een stuk gecompliceerder dan wat de media proberen te tonen. Met islam heeft het weinig te maken, met de sociaal economische (en imperialistische) geschiedenis van Frankrijk des te meer. Als de Franse Joden er dan bij gehaald worden is dat pure provocatie van de ‘jongeren uit Algerije’ die dus gewoon Franse jongeren zijn (want die weten heel goed waar de zere plekken in de Franse (en Europese) geschiedenis zitten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *