Barbertje
Opinie

Barbertje

Paul Damen 25 juni 2022, 10:00
Barbertje

Op televisie zag ik het programma Ik woke van jou, waarin protesterende jongeren hun onvrede over de wereld kwijt konden. In alle linksradicale verhalen, vaste prik in het puberale groeiproces aan de VU en andere madrassa’s, figureerde prominent de Palestijnse vlag. Dit weekend, in de milieudemonstratie in Rotterdam, wapperde die ook al erg woke. Je ziet ’m steeds vaker, die vlag, waar de demonstratie ook over gaat.

Woke zijn, ik leg het even uit voor de ouderen, is je extra bewust zijn van maatschappelijke misstanden en het opnemen voor de medemens. Nou, dan zitten wij goed als Joden. Want rachmones, mededogen, is onze belangrijkste mitswe. In het Talmoedtractaat Sjabbat 31a verheldert de wijze Hillel: “Wat je niet wilt dat jou geschiedt, doe dat een ander niet. Dat is de hele Tora, de rest is commentaar.” En dus gold, vanaf Jezus tot Marx tot nu, als Joods gebod: tikoen olam, verbeter de wereld.

Privileges
Maar de uit de VS overgewaaide wokecultuur gaat een stap verder: die zoekt eerst een schuldige, een dader, en dan pas wat er niet deugt. De wereld wordt arbitrair verdeeld in daders en slachtoffers door degenen die zichzelf gemakshalve bij de laatste rekenen. Zoals een puber, in hormonale verwarring, protesteert tegen de hele wereld die tegen hem/haar/het samenspant. In Ik woke van jou kwamen dan ook veel ongelukkige pubers voorbij, die tegen alles waren. Met hun neus-, oor- en tongpiercing blaatten zij obligaat dat ze zich onveilig voelden, vanachter een stalletje met de vlag van een regio waar dit soort gekkigheden doorgaans een gedwongen duik vanaf een hoog gebouw opleveren.

Wie krijgt dan van die onveiligheid de schuld? Vroeger zou cabaretier Ivo de Wijs ‘de debiele homofiele Joodse neger met een bult’ hebben aangewezen. Maar nu mag je dat politiek correct niet meer zeggen, Dus geven velen –al die Palestijnse vlaggen wezen daar al op – gemakshalve de schuld aan ons. De Joden. Want wit, rijk, machtig, met ‘veel privileges’, invloedrijk, aan alle touwtjes trekkend … afijn, u kent de clichés wel. Maar wie bepaalt dat wij daders zijn? Dat doen die zelfbenoemde slachtoffers, die, hun gezag aan niets ontlenend, daarmee in een klassiek schervengericht de Jood als boosdoener bestempelen. Met zijn eeuwige zes miljoen dode familieleden. ‘En Israël dan?’ En al die slachtoffers van slavernij, van kapitalisme, van milieuvervuiling, seksisme en discriminatie? En dan ook nog de Palestijnen uitmoorden? Nee, dan kan je het als Jood wel shaken met je Shoa.

Woke is tegen de hele wereld, maar bekijkt die voor het gemak door een omgekeerde verrekijker die zich concentreert op één land: Israël. In die wereld van witte schuld zijn dat land, zionisten en Joden één pot nat. Allemaal racisten, allemaal aanhangers van apartheid.

Inwisselbaar
Wie Tel Aviv kent, weet dat geen stad zo divers is. Maar de werkelijkheid doet er helemaal niet toe. Zionisme is immers racisme, weet u, een uitwas van het westerse kolonialisme. ‘Israël had nooit mogen bestaan.’ Daarom mogen Joodse bedrijven geboycot of geplunderd worden, omdat ze ‘het gezicht van het kapitalisme’ zijn. En omdat zij de slavernij uitvonden, de trans-Atlantische slavenhandel beheersten en er bakken geld mee verdienden. Op basis van die op helemaal niets gebaseerde beschuldiging, zoals hun ouders ooit een Vietcongvlag meevoerden – nu symbool van een eenpartijstaat vrij hoog op de lijst van werelddictaturen – zo lopen de Bij1-aanhangers nu met een Palestijnenvlag. Of een bordje, zag ik in Rotterdam bij die milieumars, met ‘Palestina vrij’. Of ‘zionisme is ecocide’.

Vrij vertaald: Joden vermoorden niet alleen medemensen, maar vervuilen en verwoesten ook de hele planeet. Alweer: de werkelijkheid of de waarheid is inwisselbaar met deze waanzin. Want Israël, het meest klimaatpositieve land in het hele Midden-Oosten, is ecologisch wereldleider in biologische landbouw, bosbouw, druppelbevloeiing, ontzilting van zeewater, enzovoort. Negentig procent van het water wordt er hergebruikt. In de omringende landen is dat bijna nul, en in de Palestijnse gebieden helemaal, terwijl daar de helft van het schone drinkwater uit de lekke leidingen wegsijpelt.

Niettemin zeulen de demonstranten in zo’n klimaatmars met de Palestijnse vlag, achter het spandoek ‘White supremacy kills people’. Ja hoor. Wij hebben het weer eens gedaan. Joden waren al de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn, voorbode van ellende en dood. Maar als die kanarie wit was, zou hem zelfs dat verweten worden. Bij woke is de waarheid waanzin geworden. Want Barbertje moet hangen. Want Israël.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking