Baudet niet vervolgd
Nieuws

Baudet niet vervolgd

Redactie 06 april 2022, 13:00
Baudet niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft besloten Forum van Democratieleider Thierry Baudet niet strafrechtelijk te vervolgen.

De aanklager vindt Baudets vergelijkingen tussen coronamaatregelen en de moord op zes miljoen Joden niet strafbaar. “Het doel van de vergelijking is aandacht vragen voor nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. De tweet is niet gericht op het bagatelliseren van de Holocaust,” schrijft het OM op zijn website. “Kritiek op overheidsbeleid raakt het recht op vrijheid van meningsuiting in de kern. Strafrechtelijk ingrijpen op de vrijheid van meningsuiting van een politicus is alleen gerechtvaardigd als uitlatingen verder gaan dan kwetsen, choqueren en verontrusten en ook aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.”

De beslissing is opvallend, omdat de Amsterdamse kantonrechter in december wel Baudet op straffe van een dwangsom verbood zijn uitlatingen te herhalen. Dat was in een civielrechtelijk kort geding dat nabestaanden van Shoaslachtoffers aangespannen hadden. “Deze uitspraak doet niet af aan het oordeel van het OM dat er geen sprake is van een strafbaar feit,” meent het Openbaar Ministerie. Dit komt vaker voor, in het civiele recht is de bewijslast lichter dan bij de strafrechter.

Federatief Joods Nederland, dat aangifte deed tegen Baudet wegens belediging en haatzaaien, rest nu de mogelijkheid via een artikel 12-procedure het OM te dwingen vervolging in te zetten. Baudet schreef in november vorig jaar dat ongevaccineerden ‘Ik ben nog nooit ‘de nieuwe Joden’ zijn.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking