Bemoeizucht
Opinie

Bemoeizucht

Paul Damen 21 januari 2023, 10:00
Bemoeizucht

Nou lees ik weer dat een jongen van veertien is neergeschoten door het Israëlische leger in wat kranten het ‘vluchtelingenkamp Dheisheh’ noemen, maar wat in feite, met flats, winkelcentra en een universiteit, gewoon een buitenwijk van Bethlehem is. Niettemin schieten ze van daaruit op Israëli’s die op zoek waren naar de vorige schutters. Dat zinloze perpetuum mobile van geweld en tegengeweld kostte de knaap zijn leven. Elke dode is er een te veel en er zal wel weer wereldwijd protest losbarsten, maar ik denk: het lijkt Amsterdam-West wel. Daar jaagt de politie ook steeds vaker op schietende pubers, handgranaten hanterende veertienjarigen die nog eerder in de zware misdaad verkeren dan baardgroei vertonen.

Maar u zou toch raar opkijken als volgende week een VN-motie het optreden van de Amsterdamse politie af zou keuren en mevrouw Halsema een onderzoek van het Internationaal Gerechtshof of de VN wegens ‘apartheid’ aan haar burgemeestersbroek kreeg? Toch is dat exact wat steevast in Israël gebeurt, in die ‘betwiste gebieden’.

Moties
Verbazingwekkend. Jonge Palestijnen, ontmoedigd door het perspectiefloze optreden van diverse rechtse Israëlische regeringen, begeven zich op het criminele pad, met wapensmokkel, handgranaten gooien naar tegenstanders, of in de drugshandel waar hun terreurclub Hamas mede op drijft: het verschilt nauwelijks van hun collega’s in Mokum-West. In Syrië zijn inmiddels meer Palestijnse doden gevallen dan er settlers op de zogeheten Westoever zitten, maar de VN-motie die Iran expliciet als schuldige aanwijst, moet nog geschreven worden. In de laatste, van eind 2015, werd Iran niet eens genoemd. Terwijl diezelfde VN alleen al vorig jaar vijftien moties tegen Israël aannam: de rest van de wereld kwam er met dertien goed van af.

Dan denk ik: waar bemoeien ze zich mee? Waren het niet de befaamde Oslo-akkoorden van 1993, mede ondertekend door de Palestijnen, die Israël het beheer over een deel van de ‘betwiste gebieden’ gaven, handhaving van de openbare orde inbegrepen? En dan zou de politie of het leger daar niet achter terroristen aan mogen gaan? Zelfs nu de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg steeds meer een depot is voor stenen en vuurwapens?

In alle berichten over de nieuwe Israëlische regering overheerst, naast de niet onterechte zorgen over de onafhankelijke rechtspraak daar, de riedel dat die nieuwe Israëlische minister de status quo en de vrede in gevaar brengt door midden in de Israëlische hoofdstad op die bult rond te willen wandelen. Ja hoor: een bebrilde meneer met keppel op die met wat bejaarden en bewakers tien minuten roekeloos over een rotsplateau wandelt, die is een groter gevaar voor de vrede dan de dagelijkse bevoorrading van Gaza met Iraanse raketten. Waarvan er een uit protest werd afgeschoten, maar enkel op eigen grond de nodige doden veroorzaakte, wat uiteraard weer de schuld was van Israël.

Status quo
Zoals gebruikelijk bereikten Palestijnse politici weer de perfecte potsierlijkheid in hun commentaar. Volgens ene Mahmoud al-Habbash, religieus adviseur van Pally-‘president’ Abbas – die al achttien jaar zijn mandaat dictatoriaal verlengt omdat hij bang is voor nieuwe verkiezingen – zou het Tempelbergbezoek een oorlogsverklaring zijn. De VN steunde hem daarin.

Dan denk je: ja hoor. De niet-bestaande Pallystaat, hoogstens waarnemer in de VN, waarschuwt het sterkste land in het Midden-Oosten voor de laatste maal voor verandering in de status quo op die Joodse bult? Waar bemoeien ze zich mee? Die status quo is het gevolg van een verloren Arabische aanvalsoorlog toen er nog helemaal geen Palestijnse president bestond, een deal van Moshe Dayan met Jordanië, niet met niet-bestaande Palestijnen. Maar als het dus, wegens geen vrede, formeel nog steeds oorlog is, waarom en vooral namens wie verklaren die Pally’s dan die oorlog? Nu gaat de VN dat onderzoeken, met een driemanschap waarvan ene Navi Pillay Israël als een land van apartheid ziet en Miloon Kothari meent dat de Joodse lobby de pers beheerst. Dat wordt nog wat.

Wordt het niet eens tijd, na driekwart eeuw, dat de landen die keer op keer in de VN stemmen tegen de door de VN in 1947 gesanctioneerde staat Israël, gewoon erkennen dat ze verloren hebben? Dat de tijd van eisen stellen voorbij is? Dat Israël bestaat? Waar bemoeien ze zich nog mee? Israël is geen kolonie en heeft geen toestemming nodig van anderen voor haar eigen interne of veiligheidsbeleid. Wen d’r maar aan, wereld.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking