Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Bemoeizucht

Paul Damen 21 januari 2023, 10:00
Bemoeizucht

Nou lees ik weer dat een jongen van veertien is neergeschoten door het Israëlische leger in wat kranten het ‘vluchtelingenkamp Dheisheh’ noemen, maar wat in feite, met flats, winkelcentra en een universiteit, gewoon een buitenwijk van Bethlehem is. Niettemin schieten ze van daaruit op Israëli’s die op zoek waren naar de vorige schutters. Dat zinloze perpetuum mobile van geweld en tegengeweld kostte de knaap zijn leven. Elke dode is er een te veel en er zal wel weer wereldwijd protest losbarsten, maar ik denk: het lijkt Amsterdam-West wel. Daar jaagt de politie ook steeds vaker op schietende pubers, handgranaten hanterende veertienjarigen die nog eerder in de zware misdaad verkeren dan baardgroei vertonen.

Maar u zou toch raar opkijken als volgende week een VN-motie het optreden van de Amsterdamse politie af zou keuren en mevrouw Halsema een onderzoek van het Internationaal Gerechtshof of de VN wegens ‘apartheid’ aan haar burgemeestersbroek kreeg? Toch is dat exact wat steevast in Israël gebeurt, in die ‘betwiste gebieden’.

Moties
Verbazingwekkend. Jonge Palestijnen, ontmoedigd door het perspectiefloze optreden van diverse rechtse Israëlische regeringen, begeven zich op het criminele pad, met wapensmokkel, handgranaten gooien naar tegenstanders, of in de drugshandel waar hun terreurclub Hamas mede op drijft: het verschilt nauwelijks van hun collega’s in Mokum-West. In Syrië zijn inmiddels meer Palestijnse doden gevallen dan er settlers op de zogeheten Westoever zitten, maar de VN-motie die Iran expliciet als schuldige aanwijst, moet nog geschreven worden. In de laatste, van eind 2015, werd Iran niet eens genoemd. Terwijl diezelfde VN alleen al vorig jaar vijftien moties tegen Israël aannam: de rest van de wereld kwam er met dertien goed van af.

Dan denk ik: waar bemoeien ze zich mee? Waren het niet de befaamde Oslo-akkoorden van 1993, mede ondertekend door de Palestijnen, die Israël het beheer over een deel van de ‘betwiste gebieden’ gaven, handhaving van de openbare orde inbegrepen? En dan zou de politie of het leger daar niet achter terroristen aan mogen gaan? Zelfs nu de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg steeds meer een depot is voor stenen en vuurwapens?

In alle berichten over de nieuwe Israëlische regering overheerst, naast de niet onterechte zorgen over de onafhankelijke rechtspraak daar, de riedel dat die nieuwe Israëlische minister de status quo en de vrede in gevaar brengt door midden in de Israëlische hoofdstad op die bult rond te willen wandelen. Ja hoor: een bebrilde meneer met keppel op die met wat bejaarden en bewakers tien minuten roekeloos over een rotsplateau wandelt, die is een groter gevaar voor de vrede dan de dagelijkse bevoorrading van Gaza met Iraanse raketten. Waarvan er een uit protest werd afgeschoten, maar enkel op eigen grond de nodige doden veroorzaakte, wat uiteraard weer de schuld was van Israël.

Status quo
Zoals gebruikelijk bereikten Palestijnse politici weer de perfecte potsierlijkheid in hun commentaar. Volgens ene Mahmoud al-Habbash, religieus adviseur van Pally-‘president’ Abbas – die al achttien jaar zijn mandaat dictatoriaal verlengt omdat hij bang is voor nieuwe verkiezingen – zou het Tempelbergbezoek een oorlogsverklaring zijn. De VN steunde hem daarin.

Dan denk je: ja hoor. De niet-bestaande Pallystaat, hoogstens waarnemer in de VN, waarschuwt het sterkste land in het Midden-Oosten voor de laatste maal voor verandering in de status quo op die Joodse bult? Waar bemoeien ze zich mee? Die status quo is het gevolg van een verloren Arabische aanvalsoorlog toen er nog helemaal geen Palestijnse president bestond, een deal van Moshe Dayan met Jordanië, niet met niet-bestaande Palestijnen. Maar als het dus, wegens geen vrede, formeel nog steeds oorlog is, waarom en vooral namens wie verklaren die Pally’s dan die oorlog? Nu gaat de VN dat onderzoeken, met een driemanschap waarvan ene Navi Pillay Israël als een land van apartheid ziet en Miloon Kothari meent dat de Joodse lobby de pers beheerst. Dat wordt nog wat.

Wordt het niet eens tijd, na driekwart eeuw, dat de landen die keer op keer in de VN stemmen tegen de door de VN in 1947 gesanctioneerde staat Israël, gewoon erkennen dat ze verloren hebben? Dat de tijd van eisen stellen voorbij is? Dat Israël bestaat? Waar bemoeien ze zich nog mee? Israël is geen kolonie en heeft geen toestemming nodig van anderen voor haar eigen interne of veiligheidsbeleid. Wen d’r maar aan, wereld.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
tiki 23 januari 2023, 11:49
Het perspectiefloze optreden van diverse 'rechtse' regeringen zijn de oorzaak dat jonge palestijnse Arabieren zich op het criminele & terroristen pad begeven? Hoe vreemd dat in de laatste 1.5 jaar met de linkse Multi Culti regering in Israel , het een van de bloedigste periodes was. Bovendie hebben de 2 palestijnse democratieën Hamastan & palestina een overschot aan regeringen die toch beter voor hun onderdanen zouden moeten zorgen. Geld kan niet het probleem zijn daar er miljarden zijn gespendeert om die perspectiefloze jeugd op het juiste pad te krijgen....'maar hersenspoeling van de wieg tot het graf spreekt een luidere & overtuigendere taal. Over de 'niet onterechte zorgen' van de onafhankelijke rechtspraak schreven de Wall street Journal & Newsweek (toch niet de minsten) dat de hele bruhaha een opgeklopte storm in een glas water is. Het dient juist om de onafhankelijke rechtspraak te herstellen. Over bemoeizucht gesproken. Iedere zucht die Israel slaakt word per direct bekritiseer, becomentarieerd, veroordeeld & onderzocht door het o zo beschaafde Westen met zelf een pak bedorven boter op het arrogante hoofd, want ook daar is het een flink zootje waar het herstel van de rechtstaat niet verkeer zou zijn en, raar maar waar, Israel, een land vol Joden die, volgens vele "keners", de wereld beheersen, bemoeit zich er niet mee. De Tempelberg, door Dayan gratis weggegeven aan de Jordaanse Waqf. Wanneer Israel zich blijft gedragen als de huurder i.p.v. de eigenaar, dan krijg je dit gedrag. Deze week was het weer raak. Een delegatie Westerse diplomaten die de Tempelberg bezochten, regelden alles met de 'Waqf en niet met Israel, die daarna moord & brand schreeuwde. Maar ja, als je je gedraagt als een deurmat, word je behandelt als een deurmat. Israel zal orde op zaken moeten stellen mét straf maatregelen om haar autoriteit te herstellen in het centrum van haar hoofdstad! De hysterische bemoezucht van het Westen heeft alles te maken met het plan de Israelische vlag te vervangen met de PLO vlag......want dán is er vrede op aarde. Er word niets geschuwd om de palestijnse leugen als oude civilisatie te legitimeren, alhoewel ze toch pas sinds 1965 bestaan met de oprichting van de PLO en midden jaren 80 zichzelf, samen met Rusland tot een volk uitriepen. De Beatles bestonden al eerder! Dit scenario is nu door het Judofobische Westen overgenomen. Vandaar de bemoeizucht met Israel onder de microscoop. Israel zal duidelijk moeten maken dat het géén Vassalstaat van de VS is & geen coloniaal bezit van de EU is.
Jim Hasenaar 23 januari 2023, 12:26
Goed beschreven. In het algemeen denken de Palestijnen dat het handiger is de schuld in de schoenen van een ander te plaatsen dan zelf schuld te bekennen. Of zelfs ook maar verlies te aanvaarden. Dan ga je helemaal te ver.
M. de Keyzer 04 juni 2023, 22:26
Israël is geen kolonie en heeft geen toestemming nodig van vreemde mogendheden en personen voor haar eigen intern beleid. Ik daag alle landen die steeds de vinger naar Israël wijzen uit, om de troep en chaos in hun eigen land eerst op te ruimen voordat ze de vinger naar een ander land wijzen. Als je zelf geen schone handen heb, moet je niet met je vuile vingers naar een ander wijzen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *