Ben & Jerry’s stopt met Israëlische boycot
Nieuws

Ben & Jerry’s stopt met Israëlische boycot

Redactie 30 juni 2022, 08:00
Ben & Jerry’s stopt met Israëlische boycot

Het ijs van Ben & Jerry’s blijft in heel Israël verkrijgbaar. Eerder kondigde het bedrijf aan te stoppen de verkoop van ijs in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Unilever, het moederbedrijf van het merk, heeft de zakelijke belangen van de Israëlische tak van Ben & Jerry’s verkocht aan zakenman Avi Zinger. Hij gaat het ijs weer door heel Israël verkopen. De deal kwam nadat Zinger in Amerika een rechtszaak tegen Ben & Jerry’s aanspande.

Vorig jaar juli besloot Ben & Jerry’s niet meer in heel Israël ijs te verkopen. Daar kreeg de multinational felle kritiek op van Joodse en Israëlische organisaties. Meerdere bedrijven en zelfs Amerikaanse staten trokken hun belang in Unilever terug, omdat zij niet samen wilden werken met een bedrijf dat BDS steunt.

Unilever zat met de zaak in de maag en probeerde maandenlang de boycot ongedaan te maken, maar wilde de leiding van Ben & Jerry’s ook niet in de wielen rijden. Met de verkoop is dat volgens Unilever nu opgelost. Het staat de leiding van het merk nog steeds vrij om het politieke standpunt tegen Israël te handhaven, maar het kan Zinger er niet van weerhouden het ijs te verkopen.

Ook de Israëlische regering zat aan tafel bij het maken van de deal. Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, is blij met het resultaat. “Antisemitisme zal ons niet verslaan, zelfs niet als het om ijs gaat.”

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking