Benali trekt zich terug
Nieuws

Benali trekt zich terug

Redactie 21 januari 2021, 16:30
Benali trekt zich terug

Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 4 mei.

Dat schrijft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdagmiddag in een persbericht. De keuze van het comité om Benali te laten spreken veroorzaakte een storm van kritiek, omdat de schrijver zich in het verleden antisemitisch heeft uitgelaten. Zo zei hij onder andere dat er te veel Joden rondlopen in Amsterdam-Zuid.

Ook NIW-hoofdredacteur Esther Voet en opperrabbijn Binyomin Jacobs spraken zich fel uit tegen de aanstelling van Benali. Nu kiest de schrijver er voor om zelf terug te treden. “Op 4 mei komen we bij elkaar om te herdenken en de discussie rond mijn uitlatingen mag mensen daarbij niet hinderen. Daarom heb ik besloten dat het beter is als een ander de lezing houdt,” aldus Benali.

Tot slot schrijft de organisatie de keuze van Benali te respecteren en ontstane onrust te betreuren. Wie hem gaat vervangen is nog niet duidelijk.

Het NIW betreurt ten zeerste deze gang van zaken. Dit is de zoveelste controverse die is ontstaan over onze Nationale Herdenking. Uit deze onaangename rel blijkt opnieuw dat het Comité 4 en 5 mei van tevoren zijn huiswerk niet doet, waardoor steeds opnieuw discussies afleiding zijn voor het daadwerkelijke doel waarover 4 mei zou moeten gaan: namelijk een waardige herdenking van de Nederlandse slachtoffers van het naziregime.

Het NIW roept het Comité 4 en 5 Mei dan ook op om in de toekomst dit soort blunders – want dit is niet de eerste –te voorkomen door bij de keuze voor een spreker eerst het oor te luisteren te leggen bij organisaties die hier van klaarblijkelijk meer verstand hebben dan het comité zelf.

-Hoofdredactie NIW

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking