‘Bibi schuldig aan Meronramp’
Nieuws

‘Bibi schuldig aan Meronramp’

Redactie 04 september 2022, 08:00
‘Bibi schuldig aan Meronramp’

De commissie die de ramp bij de berg Meron op 30 april 2021 onderzoekt, heeft oud-premier Benjamin Netanyahu per brief gewaarschuwd voor negatieve consequenties van hun conclusies. Volgens de onderzoekers wist Netanyahu dat de locatie een gevaar vormde voor de massa gelovigen die zich er jaarlijks verzamelt op Lag Baomer, ‘of hij had dat moeten weten’. De conclusies zijn vernietigend voor Bibi: “Netanyahu handelde niet zoals dat van een premier verwacht mag worden en deed niets, hoewel de zaak was aangekaart in serieuze rapporten.” Ook zou de Likoedlijsttrekker bij de verkiezingen van 1 november de aanbevelingen van eerdere regeringen naast zich neergelegd hebben.

Tijdens Lag Baomer werden vorig jaar 45 ultraorthodoxe gelovigen doodgedrukt in de enorme mensenmassa. Op dat moment mochten door coronabeperkingen eigenlijk geen groepen groter dan honderd personen bijeenkomen, maar onder druk van zijn ultraorthodoxe coalitiegenoten stond Netanyahu toe dat er honderdduizend charediem op de berg bijeenkwamen.

Bibi ontkent elke schuld aan de ramp: “Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor wat ik niet wist [en] ik wist niet dat er een kritiek veiligheidsprobleem was.” Naast Netanyahu kregen ook de toenmalige minister van Veiligheid Amir Ohana, het hoofd van de Israëlische politie Kobi Shabtai en de politiechef van het noordelijke district waaronder de mosjav Meron valt een waarschuwingsbrief van de onderzoekscommissie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking