Boomsma uit de bocht
Nieuws

Boomsma uit de bocht

Presentator, auteur en sportschooleigenaar Arie Boomsma heeft zondag in een bericht op sociale media een vergelijking gemaakt tussen de Holocaust en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Micky Cornelissen 27 januari 2020, 13:15
Boomsma uit de bocht

Boomsma begint het bericht op zijn sociale mediakanalen met een anekdote: “Even geleden liep ik met mijn zoon naar mijn ouders. Hemelsbreed zo’n vijfhonderd meter. We doen er lang over. Toen we de laatste kruising over wilden steken zag ik voor ons een man vallen. Hij zakte in elkaar naast zijn rollator, begon meteen weer op te krabbelen. Dat lukte niet. Samen met een forse Amerikaan hielp ik hem naar de stoep aan de overkant. Hij was op weg naar de synagoge, verderop in de straat, vertelde hij. Pas toen zag ik de gebedskoorden, en begreep ik de zwarte hoed. Abram, heette hij.” Het voorval zou zich hebben afgespeeld in de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam. Boomsma schrijft vervolgens over zijn Joodse zus, die enige tijd in Israël woonde, en zijn ‘verwantschap met het Joodse volk’.

“Ik betrapte mezelf erop het fijn te vinden die connectie te benoemen. Alsof ik me daarmee kon verontschuldigen voor het opvlammende antisemitisme in Europa, of andere negatieve sentimenten die in afgelopen jaren weer de kop opsteken. Niet iedereen denkt er zo over, wilde ik ermee zeggen,” schrijft Boomsma. Maar vervolgens komt de presentator zélf met een naar internationale maatstaven antisemitische uitspraak: “Ik heb veel moeite met de politiek die Israël voert in de bezette gebieden. En dat kan dus, moeite hebben met een politiek die in sommige opzichten lijkt op wat de Joden zelf ooit is aangedaan, en je tóch verwant voelen met het volk, de cultuur.”

Boomsma verduidelijkt niet wat hij precies met ‘politiek die in sommige opzichten lijkt op wat de Joden zelf ooit is aangedaan’ wil zeggen, maar het feit dat de oud EO-presentator het bericht plaatste op de dag van de Nationale Auschwitzherdenking is veelzeggend. Vooral ook omdat hij in zijn tekst inhaakt op de door premier Mark Rutte gemaakte excuses voor de rol van de Nederlandse overheid tijdens de Holocaust, waarmee hij impliceert dat Israël zich schuldig maakt aan genocide op de Palestijnen. Volgens de internationaal erkende antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance is het vergelijken van Israël met de nazi’s, een voorbeeld van antisemitisme.

Met een beetje onderzoek wordt het bericht van Boomsma nog vreemder. De bijgeplaatste foto van een ultraorthodoxe Jood met een onherkenbaar gemaakt gezicht is niet door Boomsma zelf genomen, wat de tekst wel doet vermoeden, maar is al zeker vijftien jaar oud. De afbeelding lijkt afkomstig van een oude forumpagina met antisemitische berichten, waarop Chassidische Joden onder andere worden beschuldigd van ‘extreme inteelt’. Het is niet uit te sluiten dat de presentator het plaatje ergens anders vandaan heeft geplukt, maar noemenswaardig is het wel.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking