Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Boomsma uit de bocht

Presentator, auteur en sportschooleigenaar Arie Boomsma heeft zondag in een bericht op sociale media een vergelijking gemaakt tussen de Holocaust en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Micky Cornelissen 27 januari 2020, 13:15
Boomsma uit de bocht

Boomsma begint het bericht op zijn sociale mediakanalen met een anekdote: “Even geleden liep ik met mijn zoon naar mijn ouders. Hemelsbreed zo’n vijfhonderd meter. We doen er lang over. Toen we de laatste kruising over wilden steken zag ik voor ons een man vallen. Hij zakte in elkaar naast zijn rollator, begon meteen weer op te krabbelen. Dat lukte niet. Samen met een forse Amerikaan hielp ik hem naar de stoep aan de overkant. Hij was op weg naar de synagoge, verderop in de straat, vertelde hij. Pas toen zag ik de gebedskoorden, en begreep ik de zwarte hoed. Abram, heette hij.” Het voorval zou zich hebben afgespeeld in de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam. Boomsma schrijft vervolgens over zijn Joodse zus, die enige tijd in Israël woonde, en zijn ‘verwantschap met het Joodse volk’.

“Ik betrapte mezelf erop het fijn te vinden die connectie te benoemen. Alsof ik me daarmee kon verontschuldigen voor het opvlammende antisemitisme in Europa, of andere negatieve sentimenten die in afgelopen jaren weer de kop opsteken. Niet iedereen denkt er zo over, wilde ik ermee zeggen,” schrijft Boomsma. Maar vervolgens komt de presentator zélf met een naar internationale maatstaven antisemitische uitspraak: “Ik heb veel moeite met de politiek die Israël voert in de bezette gebieden. En dat kan dus, moeite hebben met een politiek die in sommige opzichten lijkt op wat de Joden zelf ooit is aangedaan, en je tóch verwant voelen met het volk, de cultuur.”

Boomsma verduidelijkt niet wat hij precies met ‘politiek die in sommige opzichten lijkt op wat de Joden zelf ooit is aangedaan’ wil zeggen, maar het feit dat de oud EO-presentator het bericht plaatste op de dag van de Nationale Auschwitzherdenking is veelzeggend. Vooral ook omdat hij in zijn tekst inhaakt op de door premier Mark Rutte gemaakte excuses voor de rol van de Nederlandse overheid tijdens de Holocaust, waarmee hij impliceert dat Israël zich schuldig maakt aan genocide op de Palestijnen. Volgens de internationaal erkende antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance is het vergelijken van Israël met de nazi’s, een voorbeeld van antisemitisme.

Met een beetje onderzoek wordt het bericht van Boomsma nog vreemder. De bijgeplaatste foto van een ultraorthodoxe Jood met een onherkenbaar gemaakt gezicht is niet door Boomsma zelf genomen, wat de tekst wel doet vermoeden, maar is al zeker vijftien jaar oud. De afbeelding lijkt afkomstig van een oude forumpagina met antisemitische berichten, waarop Chassidische Joden onder andere worden beschuldigd van ‘extreme inteelt’. Het is niet uit te sluiten dat de presentator het plaatje ergens anders vandaan heeft geplukt, maar noemenswaardig is het wel.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (6)
Yvonne Brill 27 januari 2020, 13:58
Arie Boomsma een aardige vent, maar nu zou ik zeggen dat hij maar eens even de geschiedenis in moet duiken, helaas zijn dit de voorbeelden waar jonge volwassenen naar op kijken!
M. De Keyzer 27 januari 2020, 15:27
Acteurs, actrices, zangers, zangeressen, sporters, moeten doen waar ze goed in zijn en dat is acteren, zingen of sporten. Over de rest moeten ze zwijgen, want ze hebben geen historische en geographische kennis, maar willen wel de politieke arena bespelen.
Wouter Siemons 27 januari 2020, 19:11
Arie B is net zo dom en onbenullig als dat ie groot is. Ga terug naar school en verdiep je eens goed in het Joodse volk in al haar facetten.
tiki 28 januari 2020, 11:07
"Niets is gevaarlijker dan oprechte onwetendheid & gewetensvolle domheid". Arie Boomsa zal dit gezegde zeker appreciëren daar het geuit werd door Martin Luther King. Het niet terzake doende feit dat zijn Joodse zuster enige tijd in Israel woonde hoort thuis in de categorie "mijn beste vrienden zijn Joden, maar..., en ook zijn verwantschap met het Joodse volk vrijwaart hem niet om van ignorante domheden intelligente 'waarheden' te maken. Mantra's veranderen geen feiten en feiten worden geen waarheid door ze te negeren. "De bezette palestijnse gebieden" zijn nóg palestijns nóg bezet. Het zijn betwiste gebieden, waarvan er rond de 200 in de wereld zijn maar wel uit het zicht van de meeste moraal ridders. I.p.v. een ongecontroleerde mening had Arie Boomsma er goed aan gedaan de Joodse geschiedenis te bestuderen en zo te weten dat die bezette palestijnse gebieden al 4000 jaar Bijbels Joods grondgebied zijn en de bakermat van het Jodendom. Joden komen namelijk uit Judea en "de palestijnen" uit Arabische landen eromheen....in 1920. Indien hij zo tegen de Israelische politiek is (wat natuurlijk zijn recht is) had hij beter wat kennis moeten opsnuiven over die politiek. Zijn offensieve opmerking over Joden & Nazipraktijken toont zijn totale ignorantie en hij zou er goed aan doen zijn "expertise" voortaan te gebruiken voor het verder cultiveren van zijn lichaam. Een van de opmerkingen op de Holocaust herdenking in Auschwitz door een van de overlevenden was namelijk het feit dat Joden na de Holocaust nooit één van hun moordenaars & volteraars naar het leven hebben gestaan. Dit in tegenstelling tot velen.
Koos Beij 28 januari 2020, 19:51
ARIE wil graag in de belangstelling staan op wat voor manier dan ook .
Fred Swaab 30 januari 2020, 09:24
Onwetendheid kan je kwalijk nemen, domheid niet.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *