Bouwen met goud en leem
Nieuws

Bouwen met goud en leem

Redactie 30 augustus 2020, 10:00
Bouwen met goud en leem

Tel Aviv staat bekend als de witte Bauhausstad. Maar kijk verder. Niet alleen honderd jaar geleden, ook recent zijn er indrukwekkende staaltjes van bouwkunst afgeleverd in het Heilige Land. Het brein daarachter is Israëls enige architect met sterrenstatus, Ilan Pivko. Al vijfendertig jaar is hij bezig het architecturale landschap van zijn thuisland te verfraaien. Villa’s, penthouses, appartementenblokken en hotels rolden van zijn tekentafel. Pivko (zijn geboortejaar blijft goed verborgen) studeerde in 1975 af aan het Technion in Haifa. Zes jaar later begon hij met Amit Mass en Itay Davidov zijn eigen bureau, Ilan Pivko Architects. Vanaf dat moment rees zijn ster.

Het bureau heeft flink bijgedragen aan de skyline van Tel Aviv en zijn voorsteden. Met bijvoorbeeld de Florentintoren, een X-vormig gebouw dat 261 appartementen herbergt, en de Tuintoren, met een privébeeldentuin. Zijn bureau ontwierp een hypermodern cultuurcentrum in Kiriat Jam en een op Ottomaanse leest geschoeid Youth Science Park in Beër Sjeva. Je kunt zelfs een Pivkohuis laten bouwen, waarvoor je een ontwerp uit een aantal door de architect goedgekeurde stijlen kiest. De klant laat de bouw zelf uitvoeren, het bureau houdt supervisie om het merk Pivko te bewaken. Ook in Boedapest en Praag zijn gebouwen van Pivko te vinden.

Blingbling
Onze eerste tip: knip deze pagina uit en bewaar hem voor later, want een aantal projecten is nog in constructiefase. Wie op Pivko safari wil, kan goed beginnen in Jaffa. Loop, fiets of step een rondje om woontoren Oro, bekleed met onregelmatig geplaatste aluminium platen en bedekt met (ja, echt!) geanodiseerd goud. De volgende locatie is Bat Jam. Daar wordt gewerkt aan de Light house, een gouden vuurtoren van 180 meter en 46 verdiepingen hoog. Deze indrukwekkende slanke toren met een buitenlaag van goudkleurig glas kunt u al van ver bewonderen. Pivko’s laatste kunststukje is Port Tel Aviv. In de Namal, de haven bij het gewilde oude noorden van de stad is de bouw in volle gang. Inspiratie kwam van kubisten als Picasso en Braque, met Pivko’s kenmerkende onregelmatige panelen aan de buitenkant. Op de eerste drie verdiepingen komt een vijfsterrenhotel, verder zal het bestaan uit veertig appartementen en twee zeer luxe penthouses (prijs slechts op aanvraag verkrijgbaar) met uitzicht op de Middellandse Zee. Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Naast ontwerpen voor de zeer gefortuneerden zet Pivko zich in voor andere zaken. In Javne staat het Ethiopean Community Center, een cultuurcentrum annex buurthuis voor Ethiopische Joden, die als groep tot de minst bedeelden van het land worden gerekend. Aan de buitenkant is het in aardse kleuren uitgevoerde gebouw afgewerkt met leem en constructies van takken. Daarmee refereert het warme, moderne ontwerp aan het moederland van de bezoekers.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking