Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Britse academici helpen Iran

Redactie 18 juni 2023, 14:00
Britse academici helpen Iran

Het Britse weekblad The Jewish Chronicle kwam deze week met een opmerkelijke primeur: academici aan Britse universiteiten blijken te hebben meegewerkt aan Iraanse droneprogramma’s. Minstens elf universiteiten, waaronder Cambridge en Imperial College Londen, zijn erbij betrokken. Hun research betrof onder meer het verhogen van de vlieghoogte, de wendbaarheid, snelheid en het bereik van drones. In sommige gevallen werd het onderzoek zelfs gefinancierd door Iran, ondanks de sancties die het Verenigd Koninkrijk heeft ingesteld tegen het ayatollahregime. 

Cranfield University, een van de betrokken instellingen, heeft een samenwerkingsverband met de Royal Air Force, maar sommige wetenschappers zijn Iraans en zijn daarnaast verbonden aan Iraanse universiteiten. The JC kwam de informatie op het spoor door duizenden wetenschappelijke publicaties vanaf 2017 te bekijken. Daarbij stuitte het weekblad op honderden projecten waarin Britse academici en instituten samenwerken met Iraanse universiteiten die vanwege hun betrokkenheid bij het nucleair programma op de sanctielijst staan.

Foto: een Shahed 129 UAV op een expositie van militair materieel in Teheran, 2019 (Wikimedia Commons)

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
alex warnaar 18 juni 2023, 21:33
Fantastisch nieuws. Dat heeft te maken met het feit dat Rohani volgens de NOS gematigd en progressief was. Ik hou zoveel van gematigde en progressieve Iraniërs, vooral als ze president zijn. Het zij er ook heel veel. Gelukkig kent Iran helemaal geen obscure eschatologische eindtijd ideologie. "De Arabische lente" is ook zo n enorm succes en we hebben het geluk dat "de facebook generatie" aan de macht is in het midden oosten. Gelukkig maar. Dat zeiden ze bij de NOS. Zo mooi. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. En ze dansten zo mooi op tafel bij Pauw en Witteman. Wat een feest. En Turkije is een land dat "uitstekend bewijst dat Islam en democratie bij elkaar passen" en dat "de AK partij van Erdogan de Turkse versie is van het CDA". Dat zeiden ze bij de NOS. Dan is het ook zo. Geloof me maar. Israël is dan weer een stuk minder succesvol dan Iran, de Arabische wereld en Turkije. Althans dat zeggen ze bij de NOS. Dan is het zo. Wat ben ik blij dat ik dat allemaal mag financieren van mijn belastinggeld. Je hebt ook rancuneuze blanke mannen die beweren dat de journalistjes van de NPO volslagen zwakzinnig zijn, maar dat hoor je mij niet zeggen.
tiki 19 juni 2023, 08:52
@AlexWagenaar....12 points! Ja de NOS zegt het en dus is het waar, LOL. Ach ja, de media. Het zijn de grootste influencers op de planeet, de échte (onverkozen) politici die de wereld (be)sturen en wee zij die dat durven aan te kaarten! Nee, ondanks hun zichzelf stééds ophemelende narcistische persoonlijkheidsstoornis, zijn ze absoluut niet sociaal, eerder a-sociaal, eenzijdig, oneerlijk, ongeinformeerd & partijdig (behalve de enkele uitzondering) en zéker niet vergeten.... geldbelust. Ze zijn de gefinancierde spreekbuis van regeerders & politici, NGO's, terreur/klimaat & andere bewegingen. Zij bepalen wat/wie er in het nieuws komt, wie er uitgenodigd word om te ''discussieren" etc. En zo komen we bij de BBC, de spreekbuis van het Britse establishment. Altijd links en altijd anti Israel. Zoals ze van 1920-'48 Joden in het mandaat gebied terroriseerden, Joodse immigratie naar het door hen bezette palestina stopten, Joden uit Auschwitz in kampen in Cyprus plaatsten, de Jordaniers in '48 hielpen bij het verdrijven van de Joden uit Judea & Samaria, .zo helpen ze nu de Iraniers met het perfectioneren van hun atoomplan. Logisch. Van 7 tot 70....alleen het getal verandert!!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *