Charisma
Commentaar

Charisma

Esther Voet 12 november 2020, 09:55
Charisma

Conferenties … over het algemeen zijn ze best saai, maar wel nuttig voor ‘de contacten’. Je kunt alleen al in Washington buiten coronatijden maanden doorbrengen als je op al die megabijeenkomsten aanwezig wilt zijn. Op een daarvan, een grote conferentie van de Amerikaanse pro-Israëlische belangengroep AIPAC, sprak een aantal jaren geleden Joe Biden. De toenmalige vicepresident Biden staat bekend als een grote vriend van de staat Israël. Zijn boodschap zal uitstekend zijn geweest, maar ik haakte gevoelsmatig af. Als in een speech van twintig minuten iedere zin begint met ‘I’, ik, dan irriteert dat al snel. Tenminste, bij me dan.

Kortom, ik was nogal teleurgesteld. Maar belangrijker is dat Biden zichzelf decennia lang heeft bewezen als het om die vriendschap gaat, ook als hij zelfs door Nederlandse twitteraars rücksichtslos wordt uitgemaakt voor antisemiet. Soms lijkt de discussie over de Amerikaanse verkiezingen hier in Nederland net zo zwart-wit te worden gevoerd als aan de andere kant van de grote plas.

Het was op een andere conferentie waar ik na een lange dag, laat op de avond, in de lobby een man in een donkere jas naar de uitgang zag schuifelen. Hij had een paar uur daarvoor met zijn charisma de zaal in vuur en vlam gezet. Je voelde de wijsheid van deze man en velen waren tot tranen toe geroerd. Dat was rabbijn Lord Jonathan Sacks. Hij nam even de tijd, we spraken een paar minuten – langer hoeft een gesprek uit het hart niet te duren – waarna ik hem als een groupie om een foto samen vroeg. Die paar minuten hebben zoveel indruk op me gemaakt dat ik me daarna heilig voornam wat milder in mijn oordelen – of veroordelingen – te zijn, wat, moet ik bekennen, me nog steeds niet altijd lukt. Sacks overleed afgelopen zaterdag. Hij wordt door sommigen de Maimonides van onze tijd genoemd en ik denk dat daarin waarheid schuilt. Zijn goede vriend rabbijn Nathan Lopes Cardozo herdenkt hem op pagina 14.

En dan, zoals u vorige week was beloofd, ziet u boven de sidra deze week een even nieuw als vertrouwd gezicht. Vanaf nu zullen opperrabbijn Binyomin Jacobs en rabbijn Albert Ringer uit Rotterdam afwisselend deze plek vullen met ervaringen uit hun dagelijks leven. Geen sidra, maar gewoon wat ze bezighoudt. Opperrabbijn Jacobs bijt deze week het spits af. Volgende week is het de beurt aan rabbijn Ringer.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking