Cheider niet meer gekort
Nieuws

Cheider niet meer gekort

Redactie 22 januari 2021, 13:29
Cheider niet meer gekort

De orthodox-Joodse school Cheider in Amsterdam-Buitenveldert wordt niet meer gekort op de financiële bijdrage van het Rijk.

Dat besloot de Raad van State deze week. In een voorlopige voorziening draait de Raad daarmee het besluit van onderwijsminister Arie Slob terug. Volgens de voorzieningsrechter is de school in een penibele financiële situatie terecht gekomen en moet er een ‘pas op de plaats’ gemaakt worden. Het voorbestaan van de school weegt daarbij zwaarder dan het belang van minister Slob om veranderingen door te voeren binnen de school.

Het gaat nog niet om een definitieve uitspaak. Maar de school zal voorlopig financieel niet meer gekort worden.

De school had bezwaar aangetekend tegen het besluit van de minister om het Cheider met vijftien procent te korten op de maandelijkse bijdrage. In eerste instantie werd de volledige bijdrage geschorst, maar dat werd uiteindelijk omgezet naar een inhouding.

Slob voerde de maatregel in omdat hij zich zorgen maakt over de sociale veiligheid op de school en gebrek in het onderwijsaanbod over levensbeschouwing en seksualiteit. Ook het financiële beheer van het Cheider zou niet op orde zijn.

Het bestuur van de Joodse school was het daar niet mee eens en vreesde in financiële problemen te komen door het besluit van Slob. Daarmee zou het voortbestaan van de school op het spel staan. De rechter was het daar mee eens.

Het is nog niet duidelijk wanneer er een definitief besluit wordt genomen over de kwestie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking