Cultureel programma MerkAz in teken van Dodenherdenking: speciaal herdenkingsconcert en tentoonstelling
Agenda

Cultureel programma MerkAz in teken van Dodenherdenking: speciaal herdenkingsconcert en tentoonstelling

jetje 01 april 2014, 00:00

Klarinettist Mark Snitselaar en violiste Janneke Zegveld komen ter gelegenheid van de Dodenherdenking met een ‘lecture concert’ – een combinatie van lezing en muziek – rond het thema ‘Entartete Musik’. Zij spelen werken van componisten die ten tijde van het Naziregime als ‘entartet’, gedegenereerd, werden aangemerkt. Vanwege de joodse achtergrond van de componist werden hun werken verboden. In dit programma schetsen Mark Snitselaar en Janneke Zegveld de achtergronden van het muzikale leven in en rond de oorlogsjaren. Het concert vindt plaats in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht.

Luistertip: www.marksnitselaar.com/lectureconcert.html

Als onderdeel van het Honours programma van de Universiteit Utrecht, is door studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen een tentoonstelling gemaakt waarin de geschiedenis van Nieuwegracht 92, het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis, tot leven wordt gebracht. Dit is het gebouw dat tegenwoordig door de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht – onder de naam MerkAz – en door het Leger des Heils wordt gebruikt. In deze expositie worden verschillende historische lagen van het gebouw op een interactieve manier zichtbaar gemaakt. Door deze biografie van een bijzonder gebouw komt de geschiedenis tot leven. Deze tentoonstelling zal op 4 mei in de grote zaal van het gebouw te bezichtigen zijn.

Voorafgaand aan het concert vindt op het terrein voor MerkAz de jaarlijkse kranslegging en herdenking plaats voor de joodse weeskinderen en hun begeleiders die in 1942 door de bezetter uit het Weeshuis werden weggevoerd en in de concentratiekampen omgebracht.

Plaats: Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1a, Utrecht

Datum: 04 mei 2014

Aanvang  herdenkingsplechtigheid: 12.00 uur. Aanvang concert: 14.00 uur

Zaal open voor concertbezoekers: 13.30 uur.  Entreeprijs concert: EUR 8,-

Informatie en reserveringen: www.merkaz.nl of merkazevenementen@gmail.com

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking