Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft besloten de Leo Smit Stichting komend jaar niet meer te subsidiëren. De Stichting publiceert werken van in de oorlog vervolgde en omgekomen Nederlandse componisten en voert deze uit met het Leo Smit Ensemble, met tot nu toe 150 concerten in de Uilenburgersjoel en in binnen- en buitenland.
Leo Smit was in 1996 de eerste van 35 componisten van wie het werk op deze manier weer tot leven kwam. Het AFK vindt het werk van de Stichting inhoudelijk van voldoende niveau, maar ze ‘missen een vertaalslag naar de huidige tijd, ‘bijvoorbeeld componisten die oorlogsgebieden van vandaag de dag moesten ontvluchten’. Ook heeft de organisatie volgens het AFK ‘aandacht voor de Joodse cultuur en geschiedenis van Amsterdam, maar verbindt zich niet met de actuele stedelijke vraagstukken die daaraan gerelateerd zouden kunnen worden’. Verder meldt het AFK dat bij de Stichting ‘een visie ontbreekt op de diversiteit van bestuur en medewerkers’ en het ondernemingsplan ‘focust op de bestaande doelgroepen, die vrij klein zijn en weinig groeipotentie hebben. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met interesse in zowel de Tweede Wereldoorlog als klassieke muziek.’
Het bestuur van de Leo Smit Stichting heeft tegen het besluit van het Fonds bezwaar aangetekend en dit toegelicht op een hoorzitting. “We hebben een heel specifiek doel, de muziek laten horen van vermoorde componisten,” meldt een woordvoerder ons. “Dat doel komt niet dichterbij door een koppeling met vluchtelingen. En ook zijn we niet een maatschappelijke organisatie die al het onrecht in de wereld probeert recht te breien.” Half januari komt het AFK met antwoord.