Dader aanslag Halle schreef antisemitisch manifest
Nieuws

Dader aanslag Halle schreef antisemitisch manifest

Stephan B., de 27-jarige man die woensdag tijdens Jom Kipoer een aanslag uitvoerde op een synagoge in de Duitse stad Halle, verspreidde voor zijn daad een antisemitisch manifest op meerdere fora van rechtsextremisten.

Redactie 10 oktober 2019, 09:42
Dader aanslag Halle schreef antisemitisch manifest

Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. In het manifest, waarin B. onder andere de Noorse massamoordenaar Anders Breivik prijst, geeft de man een gedetailleerde beschrijving van welke wapens en uitrusting hij in huis heeft gehaald voor zijn daad. Ook schrijft hij dat het zijn hoofddoel is om Joden te vermoorden. Volgens nieuwsomroep Tagesschau zou B. ook plannen hebben om aanslagen te plegen op een moskee en een centrum van linkse activisten, maar koos hij ervoor om de synagoge aan te vallen omdat hij van mening was dat ‘de Joden’ Duitsland zouden besturen.

Uit het manifest van de terrorist komt naar voren dat de man bewust koos om de aanval op Jom Kipoer uit te voeren, omdat er dan ook veel seculiere Joden in de synagoge aanwezig zouden zijn. Tijdens de aanslag bevonden zich tachtig mensen in de synagoge, zij bleven ongedeerd omdat de man er niet in slaagde met zijn wapen de deur open te schieten.

Livestream
Stephan B. zond zijn aanval woensdag ruim dertig minuten live uit op videoplatform Twitch. Op de video zegt B. onder meer: ‘De Holocaust heeft nooit plaatsgevonden’ en geeft hij duidelijk aan dat in zijn ogen ‘de Joden’ verantwoordelijk zijn voor alle problemen op de wereld. Ook feministen en massa-immigratie zouden volgens B. hieraan bijdragen.

Na zijn introductie beschiet B. meerdere keren de synagoge. Wanneer de deur niet opengaat loopt hij vloekend om het gebouw heen, zoekend naar een andere ingang. Wanneer een vrouwelijke passant hem aanspreekt, schiet hij haar direct dood. Omdat B. er niet in slaagt om de synagoge binnen te dringen roept hij meerdere keren dat hij ‘heeft gefaald’. Op de video is ook te zien dat de terrorist een kebabzaak inloopt en daar zijn wapen richt op twee mensen die in de zaak aanwezig zijn. Het wapen van B. weigert, waardoor zij ontkomen. Later keert B. terug naar het restaurant, waar hij een man doodschiet. Terwijl hij om zich heen schiet vloekt hij op Joden en immigranten.

B. werd een aantal uur na zijn daad gearresteerd op de snelweg, nadat hij met een gestolen taxi op een vrachtwagen inreed.

‘Schandalig’
Volgens de Duitse politie had de man naast wapens ook explosieven bij zich. Om de synagoge binnen te kunnen komen heeft B. meerdere explosieven tegen de deur gesmeten, zonder succes. Een paar uur na de aanslag is er een explosief aan de deur van het gebedshuis onklaar gemaakt.

Na de aanval werden bij meerdere synagogen bijeenkomsten georganiseerd. Bondskanselier Merkel reisde af naar Halle om haar steun te betuigen aan de Joodse gemeenschap daar.

Maar er is ook veel kritiek: Joseph Schuster, de president van de Duitse Joodse Centrale Raad noemt het feit dat er geen extra bewaking was bij de synagoge op Jom Kipoer ‘schandalig’. De Joodse gemeenschap in Duitsland heeft de afgelopen jaren al meerdere keren aan de bel getrokken dat de regering het toenemende antisemitische klimaat niet serieus genoeg neemt.

Uit politierapporten blijkt namelijk dat het aantal antisemitische incidenten in Duitsland toeneemt. Zo werd in augustus de familie van een rabbijn in München uitgescholden en bespuugd. In juli werd rabbijn Yehuda Techtal samen met zijn kinderen in Berlijn belaagd. De voorvallen zorgden voor veel verontwaardiging in het land.

Na de aanslag is de beveiliging rondom synagogen in onder andere Frankfurt en Berlijn opgeschroefd. “Deze maatregelen zullen tot nader order worden gehandhaafd,” zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken hierover.

Plaats opmerking