Dam-saga escaleert verder
Nieuws

Dam-saga escaleert verder

Redactie 05 april 2019, 00:00
Dam-saga escaleert verder

De gemeente Amsterdam slaagt er maar niet in de escalerende situatie tussen pro- en anti-Israëldemonstranten op de Dam een halt toe te roepen. Afgelopen zaterdag raakte de Joodse Michael Jacobs gewond door toedoen van pro-Palestijnse activisten.

‘Die man werd net aangevallen!,” zegt een omstander boos tegen een agent op de Dam, terwijl hij wijst naar de Joodse pro-Israelactivist Michael Jacobs. Het zijn beelden die op internet opdoken nadat Jacobs afgelopen zaterdag gewond raakte toen hij bij een pro-Palestinademonstratie op de Dam in Amsterdam stond.

“Er hing een oorlogssfeer die dag,” vertelt Jacobs het NIW. Hij stond met een Israëlische vlag om zijn schouders naast de pro-Palestijnse demonstratie. “Toen ik die vlag omdeed begonnen ze ‘Jood’ en ‘zionist’ naar me te roepen.” Volgens Jacobs escaleerde de situatie toen de groep met een groot laken in de kleuren van de Palestijnse vlag op hem af liep. “Ze trokken dat doek over mij en mijn spandoek heen, daardoor kwam ik hard ten val.” Dat Jacobs met flinke kracht naar de grond moet zijn gewerkt is te zien aan zijn verwondingen. Hij heeft een blauw oog, een opgezwollen gezicht en een gehavende knie.

Pogingen van burgemeesters
Het vormt het zoveelste incident tussen de pro-Israël- en pro-Palestinabetogers op de Dam. Aan beide zijden werden eerder mensen aangehouden voor het gebruiken van geweld of intimidatie. Om de situatie een halt toe te roepen nam oud-burgemeester Eberhard van der Laan al in 2016 maatregelen. Hij besloot dat de pro- en anti-Israëldemonstranten minstens vijftig meter van elkaar moesten staan. Toen die aanpak weinig succesvol bleek, liet Van der Laan de groepen om de week demonstreren. In de praktijk trokken beide kampen zich daar weinig van aan. Huidig burgemeester Femke Halsema probeert desondanks het wekelijkse schema te handhaven. De pro-Palestinademonstranten mogen elke even week in het weekend maximaal drie uur per dag hun boodschap uitdragen, de pro-Israëlclub mag dat tijdens oneven weken. Een van de beroepsactivisten uit het pro-Palestinakamp tekende daartegen bezwaar aan bij de voorzieningsrechter. Die vonniste dat de aanpak juridisch houdbaar is.

Abu Eenarm
Maar daarmee blijkt het probleem bij lange na niet opgelost. De pro-Palestijnse demonstranten stonden er namelijk afgelopen zaterdag opnieuw, tijdens een oneven week, terwijl het niet ‘hun beurt’ was. Toch mocht dat, want het voorschrift geldt maar voor enkele ‘organisatoren’ van de demonstraties. “Niet elke demonstrant is hier nu aan gebonden,” zegt Sebastiaan Meijer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam. “De voorschriften waardoor partijen worden gescheiden gelden voor de bij de gemeente bekende organisatoren die hebben bewezen dat hun gedrag tot wanordelijkheden of strafbare feiten heeft geleid. Wel wil de burgemeester in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie de confrontaties tussen beide partijen zo veel mogelijk tegengaan.” Die spanning resulteerde in de schermutselingen afgelopen weekend, waarbij Jacobs gewond raakte. Bij de pro-Palestinagroep ontbraken beroepsactivist Simon Vrouwe en zijn karretje met posters van bloedige beelden uit Syrië, door hem aangemerkt als ‘beelden uit Gaza’. Maar de beruchte Hamasaanhanger Amin Abou Rashed was wel aanwezig.

Rashed, ook bekend als ‘Abu Eenarm’, werkte onder andere voor de Al-Aqsa Stichting, die ervan wordt verdacht geld door te sluizen naar Hamas. Rashed wordt door Israëlische veiligheidsdiensten aangemerkt als het hoofd van de Hamasfondsenwerving in West-Europa. Hij deelde op Facebook trots beelden van de demonstratie, waarop ook te zien is dat de pro-Palestina-activisten een Israëlische toerist duwen. Het filmpje toont verder hoe Jacobs een paar flinke porren krijgt van de tegenstanders. Het is niet duidelijk of hij toen al tegen de grond was gewerkt. Volgens Rashed zou ‘de Israëlische lobby’ geprobeerd hebben ‘de demonstratie te verstoren’. Waar de gemeente dus zijn best doet de situatie te beteugelen, duikt een nog grotere extremist dan Vrouwe op, die er een nog grotere wantoestand van maakt.

‘Zionisten afslachten’
Volgens Jacobs ging het niet om het ‘verstoren’ van de demonstratie. “Ik ben het niet eens met hun boodschap, daarom stond ik daar met mijn vlag en een spandoek.” Volgens hem werden er in het Arabisch opruiende toespraken gehouden met uitspraken als ‘het leger van Mohammed komt eraan’ en ‘we gaan de zionisten afslachten’. “Ik versta die woorden inmiddels,” aldus Jacobs. Hoewel er politie aanwezig was op de Dam, zegt Jacobs weinig hulp te hebben gekregen nadat hij gewond raakte. “Toen ik opgekrabbeld was, kwamen er twee agenten naar me toe die me vroegen op een andere plek te gaan staan, anders konden zij niks voor mij doen. Dat weigerde ik.” Voor zover bekend is er niemand aangehouden voor het toebrengen van letsel bij Jacobs. De politie had bij het ter perse gaan van dit NIW nog niet gereageerd op de vraag waarom er niet is ingegrepen. Volgens de gemeente Amsterdam zal er nu wel worden gekeken naar de pro-Palestijnse groep die zaterdag op de Dam stond. “Met de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, red.) zal worden nagegaan in hoeverre deze specifieke organisatie ook zulk gedrag heeft vertoond en in hoeverre zij dan ook in aanmerking komt zich aan het even-onevenvoorschrift te houden.”

Van Norren
Grof antisemitisme is geen uitzondering op het plein bij het Nationaal Monument. Voor zijn eigen veiligheid draagt Michael Jacobs een kleine camera op zijn lichaam, waarmee hij regelmatig schokkende uitingen van haat vastlegt. Zo filmde hij kortgeleden een voorbijganger die hem “Heil Hitler” toeriep. Op de beelden is te zien dat de politie op dat moment aanwezig was, maar niemand werd aangehouden.

Ook Palestina-activist Robert-Willem van Norren lijkt weg te komen met uitingen die door menigeen als antisemitisch worden gezien. Van Norren, die ironisch genoeg rondrijdt op een scootmobiel van een Israëlisch merk, moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij op de Dam stond met een poster van een Israëlische vlag met daarop een hakenkruis en een Israëlische vlag waarin de davidsster was vervangen door een kakkerlak. Volgens de rechtbankstukken verklaarde Van Norren dat hij de vlaggen niet meer zou gebruiken. “Binnen mijn actiegroep vindt een aantal mensen die de oorlog hebben meegemaakt dat die afbeelding niet kies is,” zei hij over het hakenkruis. Wat hijzelf van het gebruiken van het nazisymbool denkt, is niet terug te lezen. Er werd besloten niet over te gaan tot vervolging. “Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de beklaagde toch in herhaling zal vervallen,” aldus het Hof. Vervolging zou daarom ‘onvoldoende toegevoegde waarde hebben’.

Michael Jacobs: “Toch is het gek dat Joden elke keer aan het kortste eind trekken.” Hij meldt het NIW deze week aangifte te doen tegen de groep die hem verwondde.

Foto: Guido van Nispen

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking