David Icke geweerd … wat nu?
Binnenland

David Icke geweerd … wat nu?

Uit vrees voor rellen ontzegt de Immigratiedienst complotdenker David Icke twee jaar lang de toegang tot de Schengenregio, waaronder Nederland valt.

Redactie 04 november 2022, 10:13
David Icke geweerd … wat nu?

De antisemiet en complotdenker David Icke is niet welkom in Nederland en de andere Schengenlanden. Het verbod geldt voor twee jaar. Aanleiding is onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die vreest voor ongeregeldheden die zijn optreden in Amsterdam op 6 november zou kunnen veroorzaken. Een aantal organisaties, waaronder het Cidi en het NIW, riepen op een stevig tegengeluid tijdens dat optreden te laten horen. De IND stelde dat Icke’s komst verstoring van de openbare orde zou kunnen veroorzaken.

Eerder al besloot de gemeente Amsterdam de demonstratie op de beladen plek die de Dam is, te verplaatsen naar het Museumplein. Icke reageerde op de maatregel met de opmerking dat in Nederland een fascistoïde regime heerst. Zijn tegenstanders reageerden echter verheugd op de beslissing. In het actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland wees NIW-hoofdredacteur Esther Voet op het feit dat Nederland al eerder (islamitische) haatpredikers weerde. In haar ogen valt Icke in diezelfde categorie. De complotdenker liet zijn volgers op Instagram gisteravond weten toch onderweg naar Nederland te zijn.

Icke reageerde met de opmerking dat in Nederland een fascistoïde regime heerst

De organisatoren van de demonstratie, Samen voor Nederland, zegt vandaag een kort geding aan te spannen. Zij eisen dat hun demonstratie toch op de Dam door kan gaan. Icke zou de demonstranten dan maar via een groot scherm toespreken. Een andere spreker is de beruchte filosoof Marcel Messing die de Holocaust bagatelliseert.

Samen voor Nederland, dat zich presenteert als vredelievende, verbindende club, laat weten woedend te zijn over de beslissing. De organisatie zegt dat er zeventig instanties aan haar verbonden zijn. De laatste week zijn echter een aantal logo’s van de site verwijderd en telde die er nog 54, waaronder Moederhart, Artsen voor Vrijheid en Zorgmedewerkers Verenigd. Zij sloten zich in de coronaperiode aan bij SvN. Of zij ook achter de reptielentheorie en het virulente antisemitisme van Icke staan, waar SvN haar activiteiten nu naar uitbreidt, is niet bekend. Maar ondanks waarschuwingen in de media hebben zij zich nog niet van SvN gedistantieerd.

Plaats opmerking