Tussen popsterren Robbie Williams, P!nk en de wat stevigere rockbands Red Hot Chili Peppers en Queens of the Stone Age vertegenwoordigt Disturbed het zware, donkere geluid in de line-up van Pinkpop dit jaar. Maar met wereldwijd 17 miljoen verkochte albums kunnen de steevast in het zwart geklede mannen van de band uit Chicago zeker niet als een kleine naam betiteld worden. Disturbed is al sinds de oprichting in het midden van de jaren negentig een van succesvolste bands aan het metalfirmament. De onbetwiste leider van de groep is een unieke verschijning in het wereldje en niet alleen vanwege zijn gladgeschoren schedel en opvallende gezichtspiercings: David Draiman is de enige heavymetal-ster die kan terugkijken op een opleiding aan een jesjieve in Jeruzalem.
Een tot chazan opgeleide Joodse jongen uit Brooklyn, kleinzoon van chassidiem en Jemenitische Israëli’s, voorbestemd om rabbijn te worden … waar is het misgegaan? Nu ja, mis – Draiman is multimiljonair en komt voor in alle lijstjes van beste metalzangers ooit. Als kind bezocht de nu 50-jarige leadzanger liefst vijf Torascholen. David Michael had er de afkomst voor, naar eigen zeggen was zijn overgrootvader chazan ‘van de grootste synagoge in Jeruzalem’. “Men zegt dat ik mijn stem van hem heb gekregen,” vertelt Draiman in een interview op YouTube uit 2015.
Kiss
Maar een rebelse inborst stond tussen David en het rabbijnenbestaan. Op een van die vijf scholen formeerde hij zijn eerste rockband. Na de middelbare school studeerde Draiman een jaar aan de Yeshivas Neveh Zion in Kiryat Yearim, een orthodoxe buitenwijk van Jeruzalem. Het bleek niet zijn roeping, Draiman keerde terug naar de VS, waar hij in 1996 auditie deed als zanger van de recent gevormde metalband Disturbed. De ‘klik’ met de andere drie bandleden was niet te ontkennen. De doorbraak kwam rond de eeuwwisseling: demobandjes leverden hits op als Down with the sickness en Stupify. Een contract volgde met Giant Records, een dochter van Warner Bros., onder leiding van de Joodse platenbaas Irving Azoff.
Een rebelse inborst stond tussen Draiman en het rabbijnenbestaan
Draiman liet zich zoals zoveel rockers in zijn jeugd vooral beïnvloeden door de voor de helft Joodse band Kiss. Daarnaast luisterde hij veel naar metalgroepen als Metallica en Iron Maiden, punkbands als The Sex Pistols en The Ramones, maar ook naar het meer melodieuze Britse geluid uit de jaren tachtig van The Cure en The Smiths. De rest is geschiedenis: twee decennia met succesvolle albums en stadionoptredens hebben van Disturbed een naam gemaakt die niet meer weg te denken is uit de wereld van het zware metaal. Draiman is daarbij naast de onbetwiste frontman ook schrijver van de grootste hits. Niet iedereen in zijn familie is daar even blij mee overigens. Voor Draimans chassidische grootvader was de carrièreswitch van zijn kleinzoon reden zijn kleding te scheuren.
Dat succes niet per se gelukkig maakt, bleek toen David tijdens een recent concert in Milwaukee aan zijn publiek bekende al decennia met depressie, verslaving en zelfmoordgedachten te worstelen. Maar tot opluchting van velen bedankte hij op 18 mei op Twitter zijn fans voor hun steun met de woorden: “Don’t worry, I’m not going anywhere.” De zanger heeft een hechte band met Israël, waar naar eigen zeggen tweehonderd van zijn familieleden wonen, die hij regelmatig bezoekt. Draiman is een warm pleitbezorger van de Joodse staat, in 2019 noemde hij Roger Waters en diens mede-BDS–activisten ‘nazikameraden’.
P!nk-pop
David Draiman is niet de enige Joodse ster die Pinkpop 2023 opsiert. Vrijdagavond is zangeres Pink de headliner van het festival. De zangeres, geboren als Alecia Beth Moore Hart, heeft een Joodse moeder, Judith Kugel, en zij identificeert zichzelf ook als zodanig. Vergeleken bij de verkoopcijfers van de 1979 in Pennsylvania geboren popster zijn zelfs de mannen van Disturbed kleine jongens: 75 miljoen albums en 60 miljoen singles. Alleen al van haar album Mizzundastood uit 2001 werden meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht en de singles Get the party started en Just like a pill maakten Pink, een bijnaam die zij al als kind droeg en die gestileerd is tot P!nk, een van de grootste sterren in de Amerikaanse popindustrie.