De stille getuigen van Auschwitz
Nieuws

De stille getuigen van Auschwitz

Redactie 26 januari 2020, 09:49
De stille getuigen van Auschwitz

Op zondag 26 januari zendt de Joodse afdeling van de Evangelische Omroep om 20.15 op NPO2 de documentaire Het geheugen van Auschwitz uit.

Een groep (veelal jonge) conservatoren heeft de afgelopen vijf jaar hard gewerkt om de overblijfselen van voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau veilig te stellen.

De conserveringsoperatie is een ongekend project, waarbij antwoorden worden gevonden maar ook nieuwe vragen en dilemma’s opduiken. Kernvragen zijn: moet de gruwelijkste plek uit de recente Europese geschiedenis wel bewaard blijven, en welke ontwikkelingen maken de direct betrokkenen door?

Dit geldt voor de conservatoren, maar ook voor de ervaren en gedreven regisseur Manfred van Eijk en cameraman Chris Blokhuis, die steeds weer naar deze duistere plek afreisden. Vijf jaar lang volgden ze het team tijdens de minutieuze conserveringsoperatie van een van de barakken in het enorme complex bij het Poolse stadje Oświęcim.

In de vijftig minuten durende documentaire wordt een indringend beeld geschetst van de vaak complexe problemen waarmee de conservatoren worstelen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking