De waanzin van ‘Ye’
Buitenland

De waanzin van ‘Ye’

Wie had gedacht dat Kanye West niet dieper kon zakken na zijn antisemitische uitspraken in november, kwam deze week bedrogen uit. De rapper sprak in de internetshow van complotdenker Alex Jones onverbloemd zijn bewondering voor Adolf Hitler uit.

Redactie 10 december 2022, 08:00
De waanzin van ‘Ye’

Je moet van behoorlijk gestoorden huize komen wil je in een interview met de extreemrechtse complotdenker Alex Jones overkomen als de krankzinnige gast in de studio. Toch slaagde Kanye West daar vorige week in door openlijk zijn liefde voor Adolf Hitler te ventileren. Het totale démasqué van de man die ooit beschouwd werd als Amerika’s meest getalenteerde rapper deed zelfs de wenkbrauwen fronsen van Nick Fuentes, de Holocaustontkenner die als derde lid van het haattrio was aangeschoven aan de Infowars-podcasttafel.

Gastheer Jones gaf Ye, zoals West tegenwoordig officieel door het leven gaat, nog wel alle kans zijn straatje schoon te vegen. Dat was nodig ook, na de stroom van antisemitische uitspraken die de rapper en ex-aangetrouwde Kardashian de afgelopen weken al had gedaan. “Jij bent niet Hitler, jij bent geen nazi en je verdient het niet zo genoemd en gedemoniseerd te worden,” zei Jones tegen Ye, die om niet geheel duidelijke redenen met een skimasker op aan tafel zat. “Wel,” antwoordde de rapper peinzend, “ik zie ook goede kanten aan Hitler.” 

Snelwegen

Het hek was van de dam. West vervolgde zijn tirade: “Joden kunnen mij niet vertellen dat ik van hen moet houden, met hun wurgcontracten en de pornografie die zij aan ons opdringen, maar deze man die snelwegen uitvond en die de microfoon die ik als artiest gebruik uitvond … Je mag niet hardop zeggen dat deze persoon ooit iets goeds heeft gedaan en ik ben daar klaar mee.” Het is alweer enkele decennia geleden dat we het ‘autobanenargument’ ter verdediging van Hitler nog hoorden, maar voor Ye is het blijkbaar anno 2022 een valide punt. Om dat nog duidelijker te maken, vervolgde hij: “Ieder mens is waardevol, vooral Hitler.” Daarna bekritiseerde West ‘zionisten’ wegens het demoniseren van nazi’s. En om geen misverstanden te laten bestaan, sloot hij af met: “I like Hitler. Ik hou van Joden, maar ook van nazi’s.” 

‘Ik mag Hitler wel. Ik hou van van Joden, maar ook van nazi’s’

De vraag is of West na zijn ontluisterende optreden bij Infowars nog welkom is bij zijn machtige vrienden als ex-president Donald Trump, die de rapper kort voor zijn interview met Jones nog thuis ontving. De Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden haalde in allerijl een provocerende boodschap weg van haar Twitteraccount: ‘Kanye, Elon, Trump.’ En de nummer twee in dat rijtje, Twitterbaas Elon Musk, gooide Ye van zijn platform af, nadat de rapper ook nog een afbeelding met zijn 30 miljoen volgers had gedeeld van een davidster waarin een hakenkruis is verweven. Die volgers bestaan overigens hoofdzakelijk uit jongere fans, op wie hij grote invloed uitoefent. Het was Musk die West recent weer had toegelaten op Twitter, nadat de vorige eigenaren van het platform hem hadden verbannen. Wat niet betekent dat nazi’s en andere antisemieten niet langer welkom zijn in het Twitterwereldje van de rijkste man op aarde.

Nazi’s weer welkom

De effecten van de overname van Twitter door Elon Musk laten niet op zich wachten. Sinds 1 december is neonazi Andrew Anglin weer welkom op het socialmediaplatform. Anglin was al in 2013 verbannen, maar verscheen vorige week weer doodleuk op Twitter met de belofte zich voortaan strikt aan de regels van het platform te houden. De vraag is of die regels er nog wel zijn. Twitter is sinds Musks overname een grotendeels ongeleide chaos, wat volgens The New York Times heeft geleid tot een ware explosie van antisemitische haat.

Anglin is de ‘hoofdredacteur’ van The Daily Stormer, een extreemrechtse website genoemd naar nazikrant Der Stürmer waar openlijk blanke oppermacht wordt verkondigd, waar opgeroepen wordt tot een rassenoorlog en waar dagelijks de Holocaust wordt gebagatelliseerd, ontkend of toegejuicht. Waar Anglin precies verblijft, is onbekend. Sinds hij is veroordeeld tot het betalen van 14 miljoen dollar schadevergoeding aan de Joodse makelaar Tanya Gersh, lijkt de neonazi van de aardbodem verdwenen.

Anglins zelfverklaarde doel is: “Blanke naties etnisch te zuiveren en een autoritaire regering aan te stellen. Velen vinden ook dat de Joden vernietigd moeten worden.” Allemaal geen reden voor Elon Musk de antisemiet van Twitter te weren. Om de cirkel rond te maken: Anglin heeft op het socialmediaplatform zijn steun uitgesproken aan de presidentskandidatuur van … Kanye West. 

Plaats opmerking