Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

‘Dit gaat om ons voortbestaan’

De bewoners van tientallen gemeenschappen en kibboetsiem langs de grens met Libanon zijn maandag geëvacueerd. Onder hen Yaara Littman, lid van de kibboets Baram, die wij recent nog in heel andere omstandigheden spraken.

Esther Voet 22 oktober 2023, 06:00
‘Dit gaat om ons voortbestaan’

Yaara Littman neemt geen blad voor de mond: “Hoe ik me voel? Ik voel me shit.” Vooral dat laatste woord komt uit haar tenen. U las een interview met Yaara in NIW 42, in de reportage over haar kibboets Baram. De gemeenschap ligt aan de grens met Libanon en voert een opendeurbeleid voor vrijwilligers uit de hele wereld. De tijd leek in de prachtige omgeving te hebben stilgestaan, er heerste een hippieachtig sfeertje en de vrijwilligers die we spraken, vertelden over het vredige, sociale leven te midden van de heuvels van Galilea. De appels in de boomgaard waren bijna rijp voor de pluk. 

Hoe anders is het nu. Sinds maandag is Baram volledig overgenomen door het leger. Zondag nog hoopte Littman te kunnen blijven. Toen vertelde ze: “Na de totale reddeloosheid van de eerste dagen hebben we onze veerkracht weer gevonden. De meeste bewoners die niet van essentieel belang zijn om de kibboets door te laten draaien, zijn weggetrokken. Van de zeventien internationale vrijwilligers die we hier tot vorige week zaterdag hadden, zijn er veertien teruggekeerd naar huis. Drie van hen kozen ervoor in Israël te blijven en verblijven nu in minder risicovol gebied.”

‘Wat moeten we anders? Rustig blijven zitten en om meer vragen?’

Toen waren er nog 85 leden achtergebleven in de kibboets, onder wie Yaara: “Ik ben met mijn zuster een paar dagen weggeweest, maar ik wilde terug. Raar, ik voel me in de kibboets het veiligst. Ik help nu met de was voor de achtergebleven leden en de soldaten die hier inmiddels zitten. Iedereen maakt zich nuttig en we proberen zoveel mogelijk de routine te behouden. We zijn ons er wel van bewust dat als in Gaza een grondoorlog begint, onze situatie hier zal veranderen.”

Die week was al een bewoner van een nabijgelegen mosjav door raketvuur om het leven gekomen.  

Beangstigend 

Littman wist toen nog niet dat die verandering de volgende dag al zou komen. Want als we haar maandagavond opnieuw spreken, zit ze in Haifa, bij haar zoon. Een etmaal eerder kreeg ze te horen dat alle 28 leefgemeenschappen die binnen twee kilometer van de grens met Libanon liggen, moesten worden geëvacueerd. Maandagmiddag was ze weg. De kortgeleden zo vredige kibboets is veranderd in een militaire basis. Littman voelt zich vluchteling in eigen land: “Ik wil niet klagen, want het is in de verste verten niet te vergelijken met wat de kibboetsniks in het zuiden te verduren hebben gekregen, maar het is raar dat je je koffer moet pakken, niet wetende wanneer je terug zult keren. De staat had ons een onderkomen aangewezen, maar ik zit liever bij mijn zoon, hoewel ik er een hekel aan heb afhankelijk te moeten zijn.”

Haar echtgenoot zit nog steeds in de kibboets. Hij is een van de leden van de veiligheidsunit. “Verder kijken we in een zwart gat,” verzucht Littman. “Het is zeer, zeer beangstigend. Iedereen in Israël is zich ervan bewust dat het deze keer erop of eronder is. We vechten voor het voortbestaan van ons land, dit is existentieel. Heel anders dan de vorige confrontaties. Ik denk dat iedereen beseft dat deze dreiging zo niet voort kan duren. We moeten korte metten maken.” Littman rekent zichzelf in politiek opzicht tot de linkerkant van het spectrum. “Ik beloof je, niemand wil vechten, maar deze oorlog gaat om ons voortbestaan. Wat vorige week zaterdag gebeurde, was een ouderwetse pogrom, met alle horror die daarbij hoort, op onze eigen grond. We kunnen dit niet accepteren. Wat zouden we anders moeten? Stil blijven zitten en om meer vragen?”

Geëvacueerd

De volgende kibboetsiem en mosjaviem in het noorden van Israël zijn ontruimd: 

Ghajar, Disjon, Kfar Juval, Margaliot, Metula, Avivim, Dovev, Maäyan Baruch, Baram, Manara, Jifta, Malkia, Misgav Am, Yiron, Dafna, Arab al-Aramshe, Shlomi, Netua, Yaära, Sjtula, Matat, Zarit, Sjomera, Betzet, Adamit, Rosj Hanikra, Hanita and Kfar Giladi.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (4)
tiki 22 oktober 2023, 11:57
Beste mevr. Voet, In een tijd van een bloedige slachting & oorlog in Israel vond u het nodig om op de televisie uw persoonlijke mening te verkondigen (iets waar u niet voor was uitgenodigd) over Netanyahu, zijn 'persoonlijke problemen, zijn 'rechts extreme regering & de 'juiste progressieve anti regerings demonstraties (de reden waarom deze slachting precies NU heeft plaatsgevonden). Uw uitleg over de progressieve kibutzim & mensen, die desondanks werden afgeslacht en waardoor de rest van progressief Israel nu als één man/vrouw achter de 'extreem rechtse' regering staat, het moge een les zijn. Uw optreden en kans om dingen uit te leggen & recht te zetten, bijvoorbeeld de 75 jarige Westerse miljardenhulp die het voortbestaan van al die lieve palestijnse terroristen garandeert, (nee niet alléén Hamas) en waarom UNWRA niet in staat was om 650 000 palestijne Arabieren onder te brengen, (ontstaan door de aanvalsoorlog van de 'Arabische landen met het doel Israel van de kaart te vegen) en inmiddels uitgegroeid, (door creatief rekenen & erfrecht) tot een 5.8 miljoen vluchtelingen volk. Uw zwijgen over palestijnen die door Hamas op de daken ***werden gezet om Israelische aanvallen tegen te gaan. De NL ambtenaren die het niet met hun geweten konden coordineren om 'pro Israelisch te zijn. Misschien had door één enkel woord van u, dat 'zij niet 75 jaar moeten vechten om niet afgeslacht te worden door de buren en hun kinderen niet generatie na generatie het leger in moeten om te overleven, hun "morele bezwaren" uit de weg kunnen ruimen. Maar nee, niets van dat alles. Veel ja geknik met weinig input. Uw optreden heeft in niets bijgedragen aan iets. Jammer.I.p.v. te informeren was u het aan het demonizeren. Als PR medewerker voor Israel bent u flink door de mand gevallen. U zou moeten leren van de Israelische bevolking dat men in tijden van nood & crisis als één vuist samenkomt en de oude problemen opzij zet omdat men géén andere keuze heeft, iets dat U wél heeft, maar verkeert gebruikt. .
Bas Fortuin 22 oktober 2023, 15:43
‘Dit gaat om ons voortbestaan’. De bewoners van tientallen gemeenschappen en kibboetsiem langs de grens met Libanon zijn maandag geëvacueerd." En wie is daarvoor verantwoordelijk? Antwoord: De virulente haat van Palestijnen-Hamas-Hezbollah tegen Joden/Israel , Christenen/Kruisvaarders en Andersdenkenden. Wat lees ik o.a. in de dictaten van het Hamas Handvest? *Artikel 8...Allah is haar doel, de Profeet [Mohammed] is haar voorbeeld ter navolging, de Koran haar grondwet, jihad haar pad en sterven voor Allah haar meest verheven wens." Wat lees ik in het PLO-Handvest? *Artikel 15: De bevrijding van Palestina, gezien vanuit Arabisch perspectief, is een nationale (kewmi) plicht en is gericht op het verdrijven van de zionistische en imperialistische agressie tegen het Arabische geboorteland, en heeft tot doel het zionisme in Palestina te Elimineren. Tenslotte het Hezbollah Handvest: *Een van de belangrijkste punten in het programma van Hezbollah is de bestrijding van Israël, deze staat wordt door Hezbollah niet erkend. Hezbollah noemt de Vernietiging van de staat Israël noodzakelijk: Wij zien Israël als de voorhoede van de Verenigde Staten, beide zijn onze meest gehate vijanden die we moeten bestrijden." Mijn vraag is...waarom zijn deze Islamitische Haat-Handvesten taboe, niet bespreekbaar op TV/Radio en voor Journalisten in hun kranten? Jammer, Mw. Voet, dat u deze citaten vanmorgen niet noemde op TV/WNL. Geen wonder dat Israël/Knesset nooit tot zaken/vrede komt met deze omstreden brute organisaties Hamas-PLO-Hezbollah die al decennia de wereldvrede bedreigen. Israël, Europa, VS en Canada hebben helemaal geen raakvlakken met Islam en Koran. Rabbijnen in de Knesset moeten vaker op de Ramshoorn blazen en heeft toch de Torah om de Koran tot zwijgen te brengen? o.a. De profeet Zachariah hoofdstuk 12 t/m 14. Dit gaat om ons Voortbestaan!!! Eind goed - Al goed. Shalom!
Marlou 22 oktober 2023, 22:27
Ik heb programma niet gezien maar ikzelf en andere Israelvrienden begrijpen al jaren niet waarom vertegenwoordigers van Joodse resp. Israels politieke en veiligheidsbelangen zo zwak in de media opereren. In de moderne tijd van TV, streaming en andere sociale platforms moet je messcherp je punten scoren en het gaande gesprek naar je toetrekken, desnoods met voorbedachte oneliners. En keurig in het gesprek meegaan hoeft in voorkomende gevallen ook niet. Hoe wrang ook, maar je zult de solidaire emotie naar je eigen kamp moeten trekken niet alleen op basis van rationele argumenten maar tegelijkertijd d.m.v. emotietrekkers. Daar zijn vertegenwoordigers van Palestijnen erg sluw in. En ook weten nog wel hoe de foto van een - tragisch genoeg - op een strand aangespoeld jongetje de wereldopinie beinvloedde. Wrede realiteit doet er - helaas - toe. Waar blijven nou die unblurred foto’s en filmpjes van de genocide op vredelievende festivalgangers en kiboetsbewoners in hun eigen huizen? Ik kan ze op gangbare sites niet vinden. Een (onder )gemiddelde geinteresseerde gaat ze toch zelf niet op Telegram zoeken? Veel sterkte ermee!
tiki 23 oktober 2023, 15:38
@Marlou, u heeft het begrepen. Meehuilen met de wolven in de studio's heeft nog nooit iets positiefs opgeleverd. Als je niet in staat punt je punten duidelijk te formuleren & kritiek te uiten waar nodig.....blijf dan thuis.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *