Duits leger stelt voor eerst sinds 1933 rabbijn aan
Nieuws

Duits leger stelt voor eerst sinds 1933 rabbijn aan

Redactie 21 juni 2021, 16:50
Duits leger stelt voor eerst sinds 1933 rabbijn aan

Het Duitse leger heeft voor het eerst sinds bijna negentig jaar weer een rabbijn. De Hongaarse Zsolt Balla werd vandaag officieel geïnaugureerd als legerrabbijn.

De aanstelling is een mijlpaal. In 1933 werden Joden uit het Duitse leger verbannen en daarmee ook de rabbijn. De nieuwe aanstelling werd eind 2019 aangekondigd.

In totaal worden er tien Joodse verzorgers in het Duitse leger benoemd. Hoeveel Joden er nu in het Duitse leger dienen is niet helemaal duidelijk, maar de schatting ligt tussen de 80 en 300 personen.

Rabbijn Balla werd geboren in Boedapest als zoon van een Joodse moeder en een niet-Joodse vader. Tot zijn negende had hij geen idee dat hij Joods was. Pas toen hij zijn moeder vroeg of hij een kerkdienst mocht bijwonen, informeerde zij hem over zijn Joodse achtergrond.

Later verhuisde Balla naar Duitsland en werd hij rabbijn in Leipzig. Daarna werd hij opperrabbijn van de deelstaat Saksen.

Naast een rabbijn heeft het Duitse leger ook katholieke en protestantse geestelijken in dienst. Mogelijk wordt er binnenkort ook een imam benoemd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking