Duitsers zwijgen over pensioenen
Nieuws

Duitsers zwijgen over pensioenen

Redactie 12 juni 2020, 13:00
Duitsers zwijgen over pensioenen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt probeert al sinds 2015 te achterhalen welke Nederlanders (of hun nabestaanden) van de Duitse overheid nog steeds een pensioen genieten omdat ze tijdens WO II in Duitse krijgsdienst hebben gezeten. Zeer waarschijnlijk wordt over die toelage geen belasting betaald. Oud-SS’ers bijvoorbeeld zijn wel verplicht over hun toelage aangifte te doen, maar Duitsland weigert die informatie te verstrekken. Daardoor tast de Nederlandse fiscus in het duister.

In 2015 schreef Pieter Omtzigt daarover een artikel in het NIW. De Duitse overheid zwijgt vijf jaar later nog steeds. Omtzigt: “Pijnlijk, want van de uitwisseling van gegevens over de zeer bescheiden pensioenen van nazislachtoffers hebben de oosterburen nooit een probleem gemaakt.”

Duitsland betaalt ruim tweeduizend nazipensioenen uit aan personen die in het buitenland wonen. Onder hen zijn zeker Nederlanders. Op 13 september 2019 stelde de Nederlandse regering de kwestie opnieuw bij de regering Merkel aan de orde, maar tot op heden is daarop geen antwoord gekomen. Deze omissie heeft inmiddels de aandacht van de Duitse Bondsdag. FDP-politicus Otto Fricke herhaalde tot tweemaal toe zijn vragen over de pensioenen, die tot nu toe niet zijn beantwoord. Zowel Fricke als Omtzigt eisen een reactie van de Duitse regering.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking