Eén jaar
Commentaar

Eén jaar

Esther Voet 18 februari 2021, 10:00
Eén jaar

Terwijl deze week alle sneeuw was weggesmolten en op de gracht voor mijn deur nog maar een heel dun vliesje ijs lag, kwamen beeldschone foto’s binnen van Noord-Israël in de sneeuw. Wij uit de kou, zij erin. Maar daar gaan zij uit de lockdown, en wij blijven er nog even stevig in. Het is een jaar geleden dat ons leven dramatisch veranderde. Carnaval en Poeriem waren in 2020 feesten met grote gevolgen voor de inwoners van Brabant en leden van de Joodse gemeenschap, van wie sommigen eindigden op de ic en vele anderen het leven lieten.

We zijn een jaar verder en wat valt op? Op sociale media slaat de angst je om het hart als je ziet bij hoevelen complottheorieën wortel schieten. En waar die welig tieren, is een beschuldigende vinger naar Joden nooit ver weg. Zelfs niet-Joden van wie een greep naar de wereldheerschappij wordt vermoed, zijn voor viruswappies gewoon Joden: Angela Merkel, Bill Gates.

De data die Israël verzamelt voor onderzoek naar de effectiviteit van de vaccinaties, worden gewantrouwd, als het land er al niet bij gerenommeerde nieuwsshows van wordt beschuldigd ‘vals te spelen’ omdat het vooraan in de rij stond bij het uitdelen van de Pfizervaccins, want ja, het had er meer voor betaald. Over het feit dat de EU penny-wise and pound-foolish was door pas na de ontwikkeling iets te willen bijdragen én minder dan een derde van de prijs te willen betalen, hebben we het maar niet.

In Israël gaat veel mis, zie ook ons gesprek van de dag, maar geen zinnig mens kan ontkennen dat het, zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk, heel wat doortastender heeft gehandeld dan de EU.

Terug naar Nederland. Daar mocht opperviruswappie Willem Engel dinsdagavond bij Op1 leeglopen nadat de rechter een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter over het beëindigen van de avondklok schorste. Los van de domme fouten die de regering maakte, gaf deze rapaillekoning zelf toe ervan te genieten nu toch aan tafel te zitten bij de NPO, een organisatie die hij dag in dag uit beschuldigt van nepnieuws en heulen met de regering. En werden zijn uitspraken zoals ‘het virus komt uit een laboratorium’ door de presentatoren tegengesproken? Ik heb het niet kunnen ontdekken. Je zou bijna denken dat het al Poeriem was. Maar nog even wachten tot volgende week. U bent alvast gewaarschuwd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking