Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Eén

Esther Voet 12 oktober 2023, 12:12
Eén

Wat te zeggen als de staat Israël in de moeilijkste dagen van zijn bestaan zit? Wat te schrijven als je ‘experts’ hoort die, terwijl de vermoorde lichamen nog warm zijn, deze daden van het zwartste kwaad vergoelijken met de mantra ‘ja, maar …’? Er hoort helemaal geen ‘maar’ te zijn. 

Terwijl zich de donkerste nachtmerrie in Israël voltrekt, lijken we hier in een omgekeerde wereld terecht te zijn gekomen. Een waar in Nederlandse steden met Palestijnse vlaggen in het Arabisch ‘wraak, wraak’ wordt gescandeerd, de moorden worden gevierd en in gemeenten discussies ontstaan over het wel of niet solidair hijsen van de Israëlische vlag. Er wordt door burgervaders en -moeders geschipperd, gemarchandeerd en gecapituleerd. Poldermodellen worden uit de kast getrokken die in deze tijden volstrekt misplaatst zijn. 

Op straat zijn pro-Palestijnse demonstraties talrijker dan de pro-Israëlische. Het onvoorstelbare is realiteit, want tegen Hamas, ISIS 2.0, wordt niet geprotesteerd. Dat zien we niet alleen hier in Nederland, maar in de hele wereld. In het Australische Sydney werd bijvoorbeeld luid ‘vergas de Joden’ gescandeerd. Kort nadat dat letterlijk gebeurde op een vredesfestival in de Negevwoestijn, waar Hamasterroristen gasbommen in ruimtes gooiden om er zeker van te zijn dat álle jongeren de dood vonden.

Er zijn er die niet eens toe komen aan het voelen van verdriet, voor wie er even geen ruimte is voor tranen, omdat bijvoorbeeld op sociale media een strijd gestreden moet worden tegen de onkunde, de domheid, de desinformatie en de pure haat die uit de riolen niet meer opborrelt, maar explodeert. Aangewakkerd door de Johan Derksens van deze wereld, die zich niet bewust zijn van hun eigen diepgewortelde antisemitisme. 

Troost vinden we in het grote aantal uitingen van solidariteit en vooral bij elkaar. Met een omhelzing, woorden van steun of zelfs maar een blik die voldoende zegt. Dat gebeurde zondag ook in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam. Maakte de hitte in de zaal echt uit? Nee. De normaal zo verdeelde facties in Joods Neder-land trokken samen op. Alle kinnesinne, al het gekissebis was niet meer relevant. 

Troost vinden we in het grote aantal uitingen van solidariteit en vooral bij elkaar

Wij waren één. Als er iets positiefs is wat we uit deze nachtmerrie van ongekende omvang kunnen halen, dan is het dat die ertoe kan leiden dat wij elkaar vinden. Dat is onze kracht. 

Wij zijn één met de moeders hier, van wie de kinderen als lone soldiers nu aan het front staan. 

Wij zijn één met het gezin Reijner, dat de slachting overleefde, maar bij wie het trauma zich nog niet in volle omvang heeft geopenbaard. 

Wij zijn één met allen die wachten op een enkel levens-teken van hun vermiste dierbare. 

Wij zijn één met de vaders die nu als reservist worden opgeroepen en hun vrouw en kinderen achter moeten laten. 

Één met de vader die vanaf zijn basis de bar mitswa van zijn zoon moest volgen via zijn mobieltje en één met de studente die naar het front vertrekt.

Één omdat de toekomst van de staat Israël wordt -bedreigd. 

Wie had kunnen denken dat we anno 2023 die dreiging nog zo diep zouden voelen? 

Dreiging is ook hier. Deze woorden worden geschreven op woensdag. Donderdag staat er een grote solidariteitsbijeenkomst gepland op de Dam in Amsterdam, die al zal zijn geweest als dit NIW bij u op de mat valt. Onze grootste zorg? De beveiliging. De harde realiteit. Joden zijn allang niet meer vanzelfsprekend veilig in Nederland. Joden zijn dat ook niet in dat ene land, die ene stad, die ene kibboets, dat ene huis. 

Wie had kunnen denken dat we anno 2023 die dreiging nog zo diep zouden voelen? 

Nog altijd niet.

Daarom moeten wij nu één zijn. Met elkaar. Hier en daar. Wij zullen ons moeten wapenen tegen de onkunde, de desinformatie, de vuige apologeten en de anti-semitische haat die nog meer zal aanwakkeren. Want de beelden waarmee het door Iran aangestuurde Hamaskwaad zal moeten worden uitgeroeid, zullen niet mooi zijn en door de vele naïevelingen in het veilige westen niet worden begrepen. Nog minder mooi zal het worden wanneer die andere terreurorganisatie, Hezbollah, zich ermee gaat bemoeien. 

Hou elkaar vast. Steun elkaar. Heb een luisterend oor. Een stille blik van begrip. Samen zullen wij het zwartste kwaad overwinnen.

Am Israël chai.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (11)
tiki 12 oktober 2023, 15:50
Deze hele toegelaten & getolereerde demonstratie haat cultuur maakt een ding duidelijk....''het scheid de wolf van de lammeren! Uit alles wat het Joodse volk is aangedaan zijn ze uiteindelijk altijd letterlijk als een phoenix uit de as herrezen.....en ook ditmaal gaat dit gebeuren. Maar alléén gezamelijk als één volk. Onze vijanden zal het een zorg zijn of we links/rechts/Ashkenzi/Sephardi/wit of zwart zijn. Voor hen zijn wij "de Jood" en die moet dood! De toespraak in de Duitse Bundestag gaf mij hoop dat, door de hand in eigen boezem te steken en te erkennen dat het vies fout is geweest zoals het Westen zich heeft gedragen t.o. Israel door altijd haar vijanden te steunen, het nu anders moet & zal gebeuren. Wat er verder door allerlei onbenullen met een mening aan de discussietafels word gezwetst doet er echt niet toe. Het énige wat telt is dat Israel het heft in handen heeft en Hamas & consorten uitschakelt.....al zal dat jammer genoeg opnieuw veel slachtoffers kosten.
Marlou 12 oktober 2023, 17:06
Ik en de mijnen steunen u van harte in deze donkere fase! Een vredesoplossing is alleen mogelijk indien “onschuldigen” in Gaza zich succesvol verzetten tegen het terreurbeleid van hun eigen leiders en gewelddadige landgenoten. “Ich habe es nicht gewusst” en “befehl ist befehl” moet niemand willen accepteren! Als Palestijnse leiders oprechte goede bedoelingen nastreven, hadden ze i.p.v. eeuwige haatzucht samenwerking met Israel moeten bepleiten . Dan hadden ze in het kielzog van een hardwerkend succesvolle economische Israelische samenleving mee vooruit gekund en had de hele regio kunnen floreren. Burgers op de Westbank en Gaza zijn nu vastgelopen in self-inflicted deprie samenlevingen die geen licht maar donkerheid promoot. Het resultaat is tragisch
Geert ter Horst 13 oktober 2023, 01:54
Helemaal mee eens, Esther. Een van de meest verbijsterende feiten in de westerse wereld nu zijn inderdaad de pro-Hamas steunbetuigingen en demonstraties, met name aan universiteiten. Dit maakt duidelijk dat een belangrijk deel van de elite van het Westen intellectueel en cultureel verrot is tot op het bot. Ze haten Israel en de Joden zozeer, dat ze wegens die haat zelfs hun eigenbelang uit het oog verliezen en niet zien dat wat in Israel gebeurt ook hier kan gebeuren. Zou Israel ooit vallen onder islamistische terreur — wat met HaSjem's hulp nooit moge gebeuren — dan zal die terreur zich naar het Westen verplaatsen en hier ten volle losbarsten. Daarom alleen al, uit puur welbegrepen eigenbelang, zou iedereen zich achter Israel moeten scharen. Moge HaSjem zijn volk kracht geven, en het met vrede zegenen (cf. Ps. 29:11). Sjabbat Sjalom. Am Israel Chai!
Alfred Vonk 13 oktober 2023, 07:44
Ik heb de enorme behoefte mij hier te uiten, mede vanwege de lafheid van sommige politici, bestuurders en captains of industry. Bij deze mijn onvoorwaardelijke solidairiteit met Israël en de Joodse gemeenschap hier in Nederland. Condoleances en kracht gewenst in deze donkere tijden.
Piet Creutzberg 13 oktober 2023, 10:14
Inderdaad. Dit zijn misdaden zo buiten proportioneel. Hier past geen ja maar en Johan Derksen achtige reacties. Het heilige doel van Hamas en Iran is de totale vernietiging van de Joodse staat. Met deze monsters kan je niet onderhandelen. In de Tweede Wereldoorlog begon de Holocaust eigenlijk toe Duitsland de oorlog niet kon winnen. De acties van de Einsatzgruppen de zgn. loden Holocaust vormden het begin. Het naziregime moest daarom ook helemaal vernietigd worden. De linkse demonstranten die zeggen Palestine Free van de rivier tot aan de zee, beseffen niet dat ze voor een gebied kiezen vrij van Joden. Het zijn nuttige idioten.
Cees van Dijk 13 oktober 2023, 11:59
Elk woord raak. Heel goed. Dank daarvoor.
Bas Fortuin 13 oktober 2023, 12:46
ÉÉN? Hamas brengt nu met zijn onmenselijke, barbaarse terreur niet alleen Israël in groot gevaar maar de hele wereld! Die gewilde VN Twee Staten oplossing Israël-Palestijnen bleek een doodgeboren kindje en zal nooit tot stand komen. Hoezo niet? De al in 1945 opgerichte Arabische Liga heeft in 1964 de P.L.O. opgericht, en haar Handvest geschreven, met daarin als hoogste doel de Vernietiging van de Staat Israël. De in 1967 aangestelde PLO-voorzitter Yasser Arafat en nu Abbas, Hamas, Hezbollah deed/doen ook nu 2023 niets anders dan het P.L.O.-Charter (Handvest) uitvoeren. Ook Egypte, Syrië, Jordanië, Irak, Iran enz. hebben zich nog nooit gedistantieerd van dat Haat-Handvest. Kunnen ze ook niet, want de Islam/Koran schrijft dwingend voor, dat ze ten koste van alles het door Israël ingenomen stukje grond -dat 1400 jaar tot 1917 moslimgebied is geweest terug moeten veroveren ter ere van Allah. Pas nadat Moslims zelf inzien na 75 jaar Intifada's en Oslo akkoorden, dat Allah niet zo machtig is als zij denken, komt er verandering. Israel beheert immers vanaf 1967 de Tempelberg in Jeruzalem. Pas als ook moslims de macht van de God van Israël ervaren en erkennen, ontstaat er kans op een oplossing. Zie Jesaja 19:18-25 en Zachariah 14. Maar... Zolang die twee Moskeeën [Al-Aqsa] op de Tempelberg in Jeruzalem 5x daags oproepen tot Vernietiging van alle Joden zal er geen sprake kunnen zijn van Vrede tussen Joden en Palestijnen. Dus laten we hopen en bidden op een spoedige eenheid/verzoening tussen Joden en Moslims die beiden Abraham als stamvader erkennen... Dan pas kom Wereldvrede binnen handbereik...en zij leefden nog lang en gelukkig en wij met hen. Sjabbat Shalom.
Yael 14 oktober 2023, 22:21
Heel veel dank voor dit artikel Esther. Eindelijk een kritisch woord na de ononderbroken leugens en haatcampagne tegen Israël in de media. De officiële Nederlandse staatsmedia welteverstaan.
Niels Hamoen 15 oktober 2023, 13:39
Duidelijk, correct blootgelegd.
Marcus Verhulst 15 oktober 2023, 19:28
Esther, je bent een topwijf. Uitstekend verwoord! Israel moet dit Hamas-tuig nu voor eens en altijd uitschakelen zodat dit nooit meer kan gebeuren. En om maar met de woorden van Derksen te eindigen: Die Palestijnen hebben er wel een beetje om gevraagd. Wie Hamas in hun midden duldt moet maar op de baren zitten.
Anna Zanoni 15 oktober 2023, 20:49
Ik heb met schitterende letters Shalom op mijn arm laten tatoeëren, bizar de dag erna viel Hamas mijn geliefde land binnen met alle gevolgen van dien. Ook was mijn plan om over niet al te lange tijd 🇮🇱 Israël te bezoeken. Dat moet ik uitstellen. Sterkte en ik leef mee met 💔 een gebroken hart en ziel. Ik heb mijn tattoo gepost. Liefs van Anna, Sholom Aleichem🙏🏿Wanneer kunnen we ooit in vrede leven.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *