Eerste stel onder de Choepa sinds uitbreken oorlog Oekraïne
Nieuws

Eerste stel onder de Choepa sinds uitbreken oorlog Oekraïne

Redactie 07 april 2022, 10:31
Eerste stel onder de Choepa sinds uitbreken oorlog Oekraïne

Voor het eerst sinds de Russische inval op 24 februari vond in Oekraïne een Joods huwelijk plaats.

Het werd voltrokken in de oostelijke stad Dnipro. Alexander Tolkach en Tatiana Gvinyashvili, inwoners van de stad, stonden samen onder de choepa. De ceremonie werd bijgewoond door 25 mensen, een fractie van het aantal dat normaal aanwezig zou zijn op zo’n feestelijke dag.

De vrienden en familie van het stel zijn de afgelopen weken de stad ontvlucht of opgeroepen door het Oekraïense leger. De bruid en bruidegom kozen er voor om het huwelijk toch door te laten gaan.

“We stonden erop om als Joods stel te trouwen, ook al was dat niet gemakkelijk,” zei de bruidegom tegen The Jerusalem Post. De twee zijn verbonden door Chabad-rabbijn Shmuel Kaminetzky. De rabbijn besloot in Oekraïne te blijven om de duizenden Joden te helpen die niet weg wilden of konden. “Deze bruiloft symboliseert voor ons het begin van de terugkeer naar het gewone leven,” zei Kaminetzky.

Voor de Russische invasie waren er wekelijks bruiloften in de stad. Rabbijn Meir Stumbler, voorzitter van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Oekraïne, roept Joodse koppels op om niet te twijfelen. “We raden alle Joodse echtparen in het land aan om hun huwelijk niet uit te stellen, maar om naar Dnipro te komen.” Daarbij legt de Joodse gemeenschap van de stad geld bij, zodat de stellen tegen een gereduceerde prijs onder de choepa kunnen staan. “Het opbouwen van een nieuw leven is het belangrijkste dat op dit moment kan worden gedaan,” aldus Stumbler.

Het pasgetrouwde koppel uit Dnipro kijkt in ieder geval naar de toekomst. “Onze droom is een huis vol kleine kinderen die we rustig en in vrede kunnen opvoeden.”

Foto’s: Jewish Federation of Ukraine

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking