Eindelijk te zien: het Armeense mozaïek
Buitenland

Eindelijk te zien: het Armeense mozaïek

Redactie 17 november 2022, 13:00
Eindelijk te zien: het Armeense mozaïek
Het Armeens mozaïek op de binnenplaats van het museum in Jeruzalem

Nadat het dertig jaar gesloten is geweest en recent volledig werd gerenoveerd, is het Armeense museum in de oude stad in Jeruzalem heropend. Het Edward en Helen Mardigian Museum, zoals het officieel heet, kan bogen op een prachtige mozaïekvloer uit de zesde eeuw, die bij opgravingen in de wijk Musrara onder een huis werd aangetroffen. De woning was op een oude Armeense kerk gebouwd. De vondst dateert al van 1894, maar werd pas enkele jaren geleden overgedragen aan de Armeense gemeenschap. In het mozaïek zijn beelden van wijnranken, de levensboom en verschillende vogels verwerkt. 

Het Armeens orthodox patriarchaat opende in vol ornaat het gerestaureerde mozaïek op de binnenplaats van het Armeens Museum

De bovenste verdieping is gewijd aan de weeskinderen die in 1915 na de Armeense genocide naar Jeruzalem kwamen. Ook vertelt het museum de geschiedenis van de Armeniërs van voor de gewone jaartelling tot heden. Daaronder is het verhaal van Melisende, de Armeense prinses die de eerste koningin werd van het kruisvaarders-­koninkrijk in Jeruzalem.

Plaats opmerking