Einstein droeg geen sokken
Boeken

Einstein droeg geen sokken

Redactie 28 november 2022, 08:00
Einstein droeg geen sokken

Van Albert Einstein krijgen we nooit genoeg. Na een eindeloze reeks uitgaven was de algemene overtuiging dat Walter Isaacson met Einstein: his life and universe de definitieve biografie had geschreven. Toch bewijzen Garry Berger en Michael DiRuggiero met een nieuwe uitgave dat nog lang niet alles over de geniale natuurkundige is verteld of getoond. Hun Einstein: the man and his mind is een fascinerende visuele biografie met paginagrote portretten, foto’s, brieven en documenten. 

Gary Berger is een chirurg uit North Carolina (VS) die twintig jaar geleden begon met zijn verzameling Einsteiniana. Zijn collectie groeide al snel uit tot bijna onhanteerbare proporties en wordt nu beschouwd als een van de grootste privéverzamelingen op dit gebied. Vier jaar lang werkte hij voor zijn publicatie samen met Michael DiRuggiero van de Manhattan Rare Book Company.

Het werk verklapt onder meer dat Einstein in Rhode Island een plezierjacht had met de naam Tinef (‘rotzooi’), dat hij nooit sokken droeg en dat hij in twaalf jaar tijd 62 keer door collega-wetenschappers werd genomineerd voor de Nobelprijs, die hem precies honderd jaar geleden werd toegekend. Ter gelegenheid van die gebeurtenis verschijnt dit nieuwe platenboek.

Plaats opmerking