EU bevriest alle hulp aan Palestijnen
Nieuws

EU bevriest alle hulp aan Palestijnen

Redactie 09 oktober 2023, 19:10
EU bevriest alle hulp aan Palestijnen
Palestinian students supporters of the Hamas movement wave the movement's flag during a rally at Birzeit University, near the West Bank city of Ramallah, May 19, 2022. Photo by Flash90 *** Local Caption *** ???????? ?????????? ??? ??? ???? ????? ???????? ??????

De Europese Unie heeft vandaag alle financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit (P.A.) stopgezet. De Europese Commissie in Brussel wil na de bloedige terreurinvasie van Hamas het totale hulppakket aan de Palestijnen heroverwegen. Het gaat daarbij om 691 miljoen euro per jaar.

“De fundamenten voor vrede, tolerantie en co-existentie moeten nu onder de loep genomen worden. Het oproepen to haat, geweld en de verheerlijking van terreur hebben de geest van te velen vergiftigd,” zei de Hongaarse commissaris voor Europese Uitbreiding Olivér Várhelyi. “Wij hebben actie nodig en wel nu.” Met die eerste zin refereert Várhelyi aan P.A.-voorzitter Mahmoud Abbas die weigert afstand te nemen van de Hamas-terreur van de afgelopen dagen.

Dat kan Abbas nu – letterlijk – duur te staan komen. Duitsland en Oostenrijk gingen de EU voor in het bevriezen van alle hulp aan de Palestijnen. Of het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag het voorbeeld van al deze partners zal volgen, is nog niet bekend. Datzelfde geldt voor het State Department in Washington. De regering van president Joe Biden is recent weer begonnen met het betalen van de Palestijnen, nadat Donald Trump daar juist mee was gestopt. (Bron: Politico)

Update 21.45: De Nederlandse regering blijft geld sturen aan de Palestijnen. Premier Mark Rutte vindt dat er een verschil gemaakt moet worden ’tussen Hamas en gewone Palestijnen’, al is het algemeen bekend dat een groot deel van ontwikkelingshulp aan de P.A. in de zakken van de leider van Hamas en de PLO verdwijnt.

Op de foto hierboven: Palestijnse studenten betuigen hun steun aan Hamas in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever – Foto: Flash90

Plaats opmerking