EU en Israël sluiten deal over aardgas
Nieuws

EU en Israël sluiten deal over aardgas

Redactie 15 juni 2022, 12:39
EU en Israël sluiten deal over aardgas

Israël en de Europese Unie tekenen vandaag een overeenkomst voor de export van aardgas vanuit de Joodse staat.

Dat schrijft persbureau Reuters. De overeenkomst zal worden gemaakt tijdens een regionale energieconferentie in Caïro, aldus het Israëlische ministerie van Energie.

De EU kijkt naar Israël als nieuwe gasbron. Hiermee zouden landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie minder afhankelijk zijn van Russische energie. De deal maakt volgens het Israëlische ministerie ‘aanzienlijke export’ naar Europa mogelijk.

Ook Egypte is betrokken in de deal. Het gas gaat eerst naar vloeibaarmakingsfabrieken in het buurland en wordt dan naar het noorden van de Europese markt verscheept. Om hoeveel gas het gaat is nog niet bekendgemaakt.

Volgens The Times of Israel wordt er al ruim een maand gesproken over de deal. EU-voorzitter Ursula Von der Leyen onderzoekt ook of het mogelijk is om een gasleiding en een elektriciteitskabel over de bodem van de Middellandse Zee aan te leggen, om zo Israël via Griekenland en Cyprus direct aan te sluiten. Volgens Von der Leyen heeft het Kremlin Europa’s afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland gebruikt om te chanteren. “Dat sterkt ons in het besluit om ons los te maken.”

Het is nog niet duidelijk welke landen gebruik gaan maken van het Israëlische gas. Eerder liet Duitsland weten geïnteresseerd te zijn.

Foto: GPO

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking