EU stopt met subsidie Al-Haq en UAWC
Nieuws

EU stopt met subsidie Al-Haq en UAWC

Redactie 19 januari 2022, 16:25
EU stopt met subsidie Al-Haq en UAWC

De Europese Commissie heeft besloten de subsidie voor de Palestijnse NGO Al-Haq en Union of Agricultural Work Committees (UAWC) te bevriezen tot er onderzoek is gedaan of deze organisaties banden hebben met terreurorganisaties.

Een paar maanden terug werden zes Palestijnse ngo’s, waaronder Al-Haq en UAWC, door Israël geclassificeerd als terreurorganisatie. De hulporganisaties zouden geld doorspelen naar terreurorganisatie PFLP.

Al-Haq, een organisatie de zegt zich in te zetten voor de bevordering van mensenrechten en naleving van het recht in Palestijnse gebieden, is onder andere betrokken bij BDS-campagnes en hun directeur banden zou hebben met PFLP. Ook was de organisatie betrokken bij de anti-Israëlische Durban-conferenties. De afgelopen jaren ontving de ngo bijna drie ton van de EU.

De UAWC zegt zich te bestaan om de prestaties en professionaliteit van Palestijnse boeren te verbeteren. Daarbij zou de organisatie helpen om de producten van Palestijnse boeren op de markt te brengen.

Eerder stelde Nederland al een onderzoek in naar de UAWC. Daaruit bleek dat meerdere medewerkers van de organisatie directe banden hadden met de PFLP. De subsidie werd daarna stopgezet. De EU stelt nu dus ook een onderzoek in naar die banden tussen terreurorganisaties en de ngo’s. Tot het onderzoek is afgerond krijgen Al-Haq en UAWC in ieder geval geen geld van de Europese Unie.

Eerder beweerde Al-Haq activiste Nada Kiswanson bedreigingen te ontvangen van de Mossad vanwege haar werk. Die beschuldigingen werden nooit bewezen.  

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking