Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Feestdagen in lockdown

De Israëlische regering heeft vanwege de explosieve groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen besloten dat het land terug in lockdown moet. Dik drie weken zal die duren, maar niemand weet of dat lang genoeg is.

Bart Schut 18 september 2020, 12:42
Feestdagen in lockdown

Vrijdagmiddag, vandaag dus als PostNL het NIW deze week wél op tijd bezorgt, is het zover. De nieuwe lockdown in Israël begint net voor Rosj Hasjana en eindigt net na Simchat Tora. Tenminste, dat is de bedoeling. Als in die drie weken het aantal nieuwe coronabesmettingen niet drastisch afneemt, is het heel goed mogelijk dat de lockdownmaatregelen worden verlengd.

In de periode van 18 september tot 11 oktober gaan scholen en niet-essentiële winkels dicht en mogen mensen niet verder dan 500 meter van hun huis reizen. Viering van de Hoge Feestdagen met de gehele familie zal er dit jaar voor de meeste Israëli’s niet inzetten, familiebezoek valt immers niet onder de uitzonderingen op de vijfhonderdmeterregel. Maar hoewel deze lockdown langer zal duren dan die in maart, is hij minder streng. Toen mocht men zich slechts 100 meter buitenshuis begeven. Bovendien mag wel tussen huis en werk gereisd worden, ook als dat werk als niet-essentieel geldt.

Bijeenkomsten anders dan politieke demonstraties – die toegestaan blijven, hoewel er regels aan locatie en grootte gesteld kunnen worden – worden beperkt tot tien personen binnenshuis en twintig in de open lucht. De formule voor synagogebezoek en gebed is nog ingewikkelder en hangt ervan af of deze plaatsvinden in een ‘rode zone’ of elders in het land. Rode zones zijn gebieden met een hoge besmettingsgraad. De politie heeft aangekondigd door het hele land checkpoints op te zetten en streng op te treden tegen overtreders.

Specifieke besmettingshaarden
Opvallend genoeg blijft de internationale luchthaven geopend, al moet iedereen die het land in wil eerst veertien dagen in quarantaine. Hotels worden gesloten, evenals alle locaties voor cultuur of vermaak. Denk aan theaters, bioscopen, musea, bars en cafés, sportscholen en zwembaden. Ook restaurants gaan dicht, bezorgen mogen ze wel. Het openbaar vervoer blijft rijden, zij het met gereduceerde capaciteit en alleen met de bedoeling mensen naar en van hun werk te brengen. Bedrijven zullen met maximaal 30 procent mankracht moeten draaien en ook overheidsdiensten zullen net als in maart hun actieve personeel drastisch terugbrengen.

Er is veel kritiek op de plannen en angst voor mogelijk desastreuze economische consequenties. De oppositie in de Knesset ziet in de nieuwe lockdown het bewijs dat het antivirusbeleid van de regering-Netanyahu heeft gefaald. Anderen, ook binnen het kabinet, bekritiseren de premier om de schaal ervan. Zij verwijten Netanyahu dat hij onder druk van de ultraorthodoxie het niet heeft aangedurfd een nog strengere lockdown in specifieke besmettingshaarden – in de praktijk vooral plaatsen met een grote Arabische of charedipopulatie – in te stellen, waardoor nu heel Israël moet lijden. De leider van het ultraorthodoxe Verenigd Tora Jodendom, minister van Huisvesting Yaakov Litzman, ziet in de nieuwe lockdown juist een aanval op religie door seculiere krachten en is afgetreden. Litzman zegt het vooral te betreuren dat tienduizenden Israëli’s die alleen tijdens de Hoge Feestdagen de synagoge bezoeken, dit nu niet kunnen doen.

Verviervoudiging
Israël is het eerste land dat een tweede lockdown afkondigt. De eerste was bijzonder succesvol en de Joodse staat werd universeel gezien als voorbeeld van hoe op een gedisciplineerde manier met de pandemie om te gaan. Dat beeld is volledig omgeslagen nu Israël per capita het land met het hoogste aantal besmettingen ter wereld is. Afgelopen week (8 – 14 september) telde het land meer dan 26 duizend nieuwe besmettingen (zie grafiek). Ook het dodental loopt snel op en stond dinsdagochtend op 1141 – bijna een verviervoudiging sinds het begin van de ‘tweede golf’ eind juni. De directeur-generaal van het ministerie van Gezondheid liet weten dat de lockdownmaatregelen slechts worden versoepeld wanneer het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen onder 1000 daalt. Nu ligt dat boven 4000.

Foto: Yonatan Sindel/ Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *