Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Fog of war

Esther Voet 19 oktober 2023, 06:00
Fog of war

En toen brak dinsdagavond de hel los. Hoe gretig waren de NOS, RTL, Het Parool, NRC en vele andere media om à la minute als volleerde pr-agenten van Hamas de propaganda van die terreurorganisatie over te nemen. Dan beperk ik me even tot de Nederlandse media. Hamas wees naar Israël en dat werd kritiekloos overgenomen. Terwijl in de eerste dagen na de pogrom van 7 oktober het nieuws mondjesmaat doorkwam en de getuigenissen van de gruwelen veelal met scepsis werden ontvangen, waren ‘gerespecteerde’ media er nu als de kippen bij. De nationale en internationale koppen spraken nog geen uur na het verschrikkelijke drama dat zich in het al-Ahli Arab Baptistenziekenhuis had afgespeeld al van vijfhonderd doden en honderden slachtoffers die nog onder het puin lagen. Het verbijsterde de Oekraïense journalist Illia Ponomarenko, die schreef: “Hoe hebben ze dat aantal slachtoffers zo snel kunnen vaststellen? Uit eigen ervaring weet ik dat het vele uren duurt voordat wij kunnen bepalen hoeveel slachtoffers een Russische raket heeft gemaakt.” Sterker: uit beeldmateriaal blijkt dat er heel weinig puin ís.

Zal de meerderheid van de Nederlandse pers zich dat ook hebben afgevraagd? Hans-Jaap Melissen en de website GeenStijl behoorden tot de weinige rationele journalistieke stemmen. Wars van enige journalistieke verantwoordelijkheid boden vele anderen zichzelf als een roedel bloeddorstige hyena’s aan Hamas aan als nuttige idioten. Beoogd premier Frans Timmermans, waarschijnlijk gedreven door de kritiek die zijn tot dan toe solide standpunt over het conflict had opgeleverd, haastte zich deze aanslag te veroordelen en sprak al meteen van ‘een grove schending van het internationaal recht’. Halverwege woensdag stond zijn uitspraak nog online. Zonder nuancering.

Degenen die enige kennis van zaken hebben, weten wel beter. Maar de geest was al uit de fles

Toen waren er allang ernstige twijfels ontstaan. Naarmate de tijd verstreek, werd het steeds aannemelijker dat deze catastrofe het gevolg zou kunnen zijn van een mislukte lancering van de Islamitische Jihad. Degenen die enige kennis van zaken hebben, weten dat die geen uitzondering zijn. Maar de geest was al uit de fles. In diverse islamitische landen kwamen de hordes op stoom. En in Berlijn moest het Holocaustmonument worden bewaakt en werden er molotovcocktails naar een Joods buurtcentrum gegooid. Ook in Nederland zagen we dreigende meutes.

Het NIW strijdt al jaren tegen de eenzijdigheid, vooringenomenheid en soms zelfs kwaadaardigheid van veel van onze collega’s. Die is nog schadelijker in deze fog of war, de oorlogsmist. We moeten niet verwachten dat dat zal veranderen. Dat vereist namelijk reflectie en introspectie. Helaas zijn onderbuikgevoelens niet te bestrijden met rationele argumenten. In een oorlog sterft de waarheid het eerst. Het is de taak van de journalist die weer tot leven te wekken. Hoezeer de gijzelaars en andere onschuldige slachtoffers in Gaza daar ook niet mee geholpen zijn.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (9)
Bas Fortuin 19 oktober 2023, 08:46
Ja, inderdaad Mw. Esther Voet, nu zien we nog als in een spiegel vele raadselen, [Hamas en zijn kornuiten] maar spoedig zal alles glashelder worden. Nu regeert wereldwijd de Leugen! De Waarheid overwint altijd leert de wereldgeschiedenis. Dat zouden Politici en Media 2023 meer moeten beseffen! Wie denkt er nu nog aan de vervloekte namen van leugenaars/tirannen als Lenin, Stalin, Mao, Hitler, Pol Pot, Arafat, enz. die door hun satanische hoogmoed en misdaden het leven van honderden miljoenen burgers tot een hel gemaakt hebben tot op deze dag? We moeten nog even doorbijten en moed houden. The Fog Of War van nu zal spoedig optrekken met de plotselinge komst van de Joodse Masjiach in Jeruzalem de stad van de grote Koning.
Bob Koster 19 oktober 2023, 08:56
Opeens bleek dat LINDA. magazine op Instagram behalve BH bandjes en condooms met een smaakje ook politieke ambities heeft. Plotseling verscheen een heftig artikel op hun blog om de “luchtaanval op het Al Ahli Arab ziekenhuis” te veroordelen en LINDA. schroomt niet om “genocide” en “duizenden Palestijnen schuilden er voor Israëlische bombardementen.” te vermelden in dit schokkende artikel. Wat jammer dat we op 7 oktober j.l. Bij de “genocide” van meer dan 1300 Israëliërs en de ontvoering van 199 mensen NIETS op LINDA. kunnen vinden! Ik heb de redactie om een reactie gevraagd en zelfs geprobeerd mevrouw de Mol hierover te bereiken echter is het opeens stoïcijns stil. Het artikel staat overigens nog steeds op hun Instagram.
Dina Shuminova 19 oktober 2023, 08:59
Hallo, Na de uitzending van EenVandaag van 17 okt, waar weer een eenzijdig berichtgeving plaatsvond, vroeg ik de redactie via de chat of deze verslaggever zijn verhalen zorgvuldig controleert. En waarom zijn zijn verhalen zo eenzijdig en pro-arabisch zijn. Ze hebben me een instagram post opgestuurd, waaruit zou blijken dat het het niet zo is en dat de reportages zorgvuldig gemaakt worden. Schandalig! Kijk zelf ff(ergens zegt hij dat Hezbollah een actiegroep is!!!) Dit is het antwoord van de redactie: “Bekijk vooral de vrijfde vraag in dit Instagram artikel: https://www.instagram.com/p/Cyd4xOgo9tG/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=MzRlODBiNWFlZA==“ Op mijn vraag, of ze Hezbollah echt een actiegroep vinden, geen reactie.
tiki 19 oktober 2023, 09:35
Fog of War? Nee, er is niets foggy aan. De palestijns Arabische "waarheid" heeft bibliotheken vol boeken nodig om hem te ontrafelen....en dan nog. Een minuut durende palestijnse social media post is "de waarheid" en veroordeelt iedereen die het daar niet mee eens is tot manipulator, leugenaar & moordenaar. Heb gisteren verschillende zenders (NL/Belgie/Duitsl) vol tafelende "experts" gezien, (Duitsers méést onpartijdig, mét historische kennis). Van onbekende 'experts' met een mening of zij van wie hem al kennen voordat zij hem verkondigen, zangers (Belgie) & genuanceerde onbenullen die allemaal hun persoonlijk mening, zonder adekwate kennis met ons mochten delen......""Het was een schande van Biden om zo pal achter de Joden te staan!"". Nee, als fatsoenlijke humanist doe je dat niet want Hamas, Hamas, Joden horen in het gas! Over de Jihad raket die een kleine schade op de binnenplaats van een ziekenhuis veroorzaakte kookte de wereld door het ontsteken van de Universele haatvlam van het best georganiseerde PR buro ter wereld, het palestijnse haatforum, geholpen door hun proxies....de MEDIA. De lijken die werden getoond? Het zal niet de eerste keer zijn dat palestijnse "lijken" een half uur later fris & vrolijk gaan wandelen en "zwaar gewonde slachtoffers van Israelische agressie" levend & wel uit ambulances springen....in stééds andere situatie filmpjes. Ik ben daarom niet eens zeker of die raket daar wel zo 'toevallig is neergeploft. Een beetje collateral damage voor 'de palestijnse zaak' is nooit weg en vertrouw ik Islamitic Jihad & Hamas wel toe. Wie al die 500 doden & honderden zwaar gewonden zijn (binnen 5 minuten geteld) zou ik ook graag weten. Maar wees gerust, er zullen zéker een paar foto's komen....er word aan gewerkt. *Oorlogsmisdaad schreeuwde de dolgedraaide menigte in onze steden, *Israel voor het ICC riepen de humanisten van terreurkoning Abu Mazen (Abbas) , *Gynocide, Gynocide blèrden onze Nederlandse Useful Idiots samen met hun boze palestijnse vrienden die zich met de welbekende haat mantra's profileerden en die zich NOOIT écht NOOIT door de waarheid van de wijs laten brengen. Fog of War......nee het is precies de Truth of War die naar buiten komt, die de goede v.d. foute onderscheid door de humanisten van de barbaren te herkennen. Ik denk dat de Oekraiense bevolking , de vrouwen in Iran & Afghanistan stinkjaloers zijn over zoveel internationale & westerse solidariteit. Behalve de menselijke slachtoffers zijn de échte verliezers de 'Internationale Media die voor de zovéélste keer gepakt is als een bende papagaaiende, onbekwame, gemanipuleerde & manipulerende kwakzalvers als het gaat over 'correcte berichtgeving over het palestijnse probleem met Israel. (de enkele uitzondering daargelaten) .
tiki 19 oktober 2023, 09:49
Ik moest gisteren erg lachen over de dialoog tussen 2 Christelijke organisaties in een van de 'duidings programma's. Eén pro Israel en volgens de voorzitster gelukkig groeiend & een 'pro palestijn/Hamas voorzitter die ons kwam mededelen dat het de Christelijke plicht is altijd de kant van de slachtoffers te kiezen & deze te helpen. Ja, dacht ik toen....met deze Christelijke plicht & hulp hebben wij Joden al eeuwenlang héél véél ervaring.
Shlomo Itai 19 oktober 2023, 10:29
Dat islamitische Nederlanders, oud of nieuw, direct massaal hun steun betuigen voor Gaza dat in 2006 bewust koos voor hun versie van IS, verbaast niet. Ze hebben immers ook een zeer groot aantal "vrijwilligers" voor IS geleverd - het is hún cultuur. Dat media en vrienden van dit soort mensen cynisch feestvieren met de leugens van Hamas, dat is weer een ander verhaal, zij het niet minder misdadig. Maar we kunnen onszelf troosten met de wetenschap dat hoe hard al de vrienden van die beesten ook liegen en schreeuwen, er van hun beestachtige vrienden in Gaza over enkele maanden niets meer over zal zijn. Shabat shalom.
tiki 19 oktober 2023, 11:24
https://www.israelnationalnews.com/news/378790 Er bestaat altijd maar één kant van het verhaal...de leugen of de waarheid en de wereldpers heeft alwéér de verkeerde keuze gemaakt. Bennet liet de CNN "ster" journalist Anderson Cooper mooi met zijn mond vol tanden staan door gewoon de waarheid te vertellen.
tiki 19 oktober 2023, 11:32
https://www.israelnationalnews.com/news/378777 Duidelijke taal en de 'humanistische'wereld moet zich helemaal kaportschamen
Willem Wolters 21 oktober 2023, 19:08
Ik weiger een kant te kiezen omdat, wat ik van beide kanten ziet, werkelijk afschuwelijk is. Ik ben gewoon een hardwerkende Nederlander van 57 jaar die zijn hele leven lang al waarneemt dat beide kanten elkaar het leven zuur maken. Maar het leed dat zowel in Israël als in Palestina veroorzaakt is sinds 7 oktober, maar eigenlijk al langer diep en diep triest vind voor de gewone bevolking die hieronder lijden.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *