Nieuws

FvD’er verdedigt Hitlergroet

Redactie 30 januari 2021, 10:10
FvD’er verdedigt Hitlergroet

De vrees die velen uitspraken toen de gematigde elementen het Forum voor Democratie verlieten, lijkt bewaarheid te worden: het FvD van Thierry Baudet is een partij van en voor antisemieten geworden.

Het meest recente voorbeeld is het Amsterdamse raadslid Anton van Schijndel. Hij kreeg het voor elkaar begrip op te brengen voor lockdowndemonstranten die de Hitlergroet brachten. “U weet toch dat erg veel mensen geëmotioneerd zijn door de coronaregels en dat op een beetje domme manier uiten, door die Hitlergroet te brengen?” vroeg Van Schijndel.

Nota bene raadslid Jazie Veldhuyzen van het niet bepaald pro-Joodse Bij1 moest de FvD’er erop wijzen dat bij de demonstratie beruchte neonazi’s aanwezig waren. Dat was nog steeds geen reden voor Van Schijndel het openlijke antisemitisme van de betogers te veroordelen.

De FvD’er was april vorig jaar door de toenmalige Amsterdamse raadsfractievoorzitter Annabel Nanninga uit de fractie gezet. Na het vertrek van Nanninga en mederaadslid Kevin Kreuger naar JA21, sloot Baudet Van Schijndel weer in de boezem van het Forum.

Misschien is FvD een alternatief voor de GroenLinksers achter de motie tegen de IHRA-definitie?

Lees hier de reactie van Van Schijndel op bovenstaand nieuwsbericht:

Op 30 januari verscheen op de NIW-website in de rubriek ‘Nieuws’ een stuk met als kop‘FvD’er verdedigt Hitlergroet’. Het nieuwsbericht is lasterlijk: heb maling aan de feiten, herhaal verdachtmakingen.

Waar gaat het om? De Amsterdamse gemeenteraad besprak de rellen op het Museumplein. Jazie Veldhuyzen (Bij1) zei dat virusontkenners, complotdenkers en neo-nazi’s op het Museumplein domineerden en dat aan de politie de Hitlergroet werd gebracht. Ik reageerde daarop, zonder te vervallen in obligate teksten. Dus noemde ik het brengen van de Hitlergroet een ‘belediging van de politie’ en ‘dommig’. In die kwalificaties ligt afkeuring besloten. Dus geen verdediging van zulk gedrag. Daarna schreef ik op Facebook dat ‘heethoofden zó boos zijn over de coronaregels dat ze de link leggen naar de Hitlerdictatuur. Potsierlijk en misplaatst. ’De beschouwingen in de gemeenteraad over ordehandhaving en coronabetogingen worden genegeerd.

Uit urenlange debatten wordt een citaatje gepeurd om mij en ‘het Forum’ verdacht te maken. Mensen in de antisemitische hoek zetten is laag. En het te pas en te onpas met de morele moker van WO II om je heen slaan, getuigt niet van intelligentie. Mijn Joodse schoonmoeder placht te zeggen: “Domme mensen zijn vaak gevaarlijker dan slechte mensen.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
merlijn jonker 30 januari 2021, 15:52
is die laatste zin een slechte grap? sommige schrijvers worden daarop afgerekend .....
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *