Gantz: ‘Israël is klaar om toe te slaan in Iran’
Nieuws

Gantz: ‘Israël is klaar om toe te slaan in Iran’

Redactie 05 augustus 2021, 14:26
Gantz: ‘Israël is klaar om toe te slaan in Iran’
Head of the Blue and White party Benny Gantz leads a faction meeting at the Knesset, the Israeli parliament on August 2, 2021. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** ???? ???? ??? ??? ??? ?? ???????

De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, heeft donderdag gezegd dat Israël bereid is een rechtstreekse militaire confrontatie met Iran aan te gaan. In een interview met nieuwssite Ynet werd gevraagd of Israël klaar is om indien nodig in Iran toe te slaan, waarop Gantz ‘ja’ antwoordde. Wel voegde hij daaraan toe dat ook de internationale gemeenschap in actie moet komen tegen het land, omdat Iran ook voor hen een bedreiging is. “We kunnen Iran niet zien als enkel een Israëlisch probleem,” aldus de minister. Op de vraag of hij doelde op de betrokkenheid van andere landen bij militaire acties tegen Iran, antwoordde Gantz bevestigend.

De uitspraken komen nadat vorige week woensdag een olietanker voor de kust van Oman werd aangevallen. Volgens Israël zit Iran achter de aanval en werd het schip het doelwit omdat een van de eigenaars een Israëli is. Bij de aanval kwamen een Brit en een Roemeen om het leven.

Dinsdag stuurde de Israëlische ambassadeur bij de VN een brief aan de VN-veiligheidsraad met de eis dat zij iets doen aan de Iraanse agressie op zee.

Ook maakt Israël zich grote zorgen over de hoeveelheid uranium die Iran verrijkt. Volgens Gantz heeft het land over tien weken al genoeg nucleair materiaal om kernwapens te maken. “Het is tijd voor diplomatieke, economische en zelfs militaire daden, anders gaan de aanslagen door.”

Onlangs liepen de onderhandelingen over een nieuwe nucleaire overeenkomst tussen de VS en het bewind van de ayatollahs spaak. De Amerikanen maken zich ook zorgen over de nieuwe, zeer omstreden Iraanse president Ebrahim Raisi. Raisi heeft de bijnaam ‘de slager van Teheran’ vanwege zijn hoofdrol in massaexecuties van regimetegenstanders.

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking