Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Geen verbod op sjechita in Brussel

Redactie 13 juni 2022, 16:52
Geen verbod op sjechita in Brussel

De orthodox-Joodse gemeenschap van Brussel kan heel even opgelucht ademhalen: een poging om de onverdoofde slacht te verbieden sneuvelde vorige week.

Het Brussels Parlement verwierp een voorstel over het verbod. Zes parlementsleden stemden voor, zes tegen en drie onthielden zich van stemming. Daarmee werd het voorstel niet aangenomen. Toch is de kous nog niet af, op 17 juni is er opnieuw een stemming tijdens een plenaire vergadering in het parlement.

Het blijft daardoor spannend of er in de toekomst koosjer mag worden geslacht in Brussel, waar veel orthodoxe Joden wonen. Ook Nederlandse Joden zijn deels afhankelijk van het koosjere vlees uit buurland België. Eerder boden Joden en moslims samen een petitie aan met 127.000 handtekeningen tegen het Brusselse verbod.

Volgens de Belgische media was de spanning tijdens de stemming vorige week om te snijden. Meerdere parlementsleden lieten zich vervangen om zo niet tegen de eigen partijlijn te hoeven stemmen.

In Vlaanderen en Wallonië is het onverdoofd ritueel slachten sinds vorig jaar verboden.

Het verbod heeft ook felle voorstanders. Dierenorganisaties willen een stop van het onverdoofde slachten. Zij stellen dat de koosjere en halal-slacht prima kan met een verdoving. Acteur Jean-Claude van Damme kwam vandaag met een videoboodschap gericht aan het Brussels Parlement. Hij roept op om deze keer wel voor te stemmen. “zoals jullie broers en zussen in Wallonië en Vlaanderen deden,” aldus de acteur.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *