Duizenden Israëli’s bewezen maandag de laatste eer aan Eliyahu David Kay, de 26-jarige Zuid-Afrikaanse olee chadasj (nieuwe immigrant) die een dag eerder in Jeruzalem was doodgeschoten door een Hamasterrorist. Kay kwam in 2016 vanuit Johannesburg naar Israël. Hij studeerde een jaar aan een jesjieve in Kiryat Gad en meldde zich vervolgens als vrijwilliger aan bij de parachutistenbrigade van de IDF. In 2019 zwaaide hij af, werkte een jaar in een kibboets bij de grens met de Gazastrook, waarna hij in Jeruzalem aan de slag ging als gids voor de Western Wall Heritage Foundation.
Aan dat werk en zijn leven kwam zondag abrupt een einde toen Fadi Abu Shkhaydam, een leraar islamitisch recht aan een middelbare school in Oost-Jeruzalem, in de oude stad het vuur opende op Joodse voorbijgangers. Eli Kay werd zwaargewond naar het Hadassah-ziekenhuis op de Scopusberg werd gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Vier andere Israëlische burgers raakten gewond bij de aanslag. Shkhaydam werd doodgeschoten door politieagenten. De aanvaller was lid van terreurorganisatie Hamas.

Snoepjes
Eli Kay werd geprezen door familie, vrienden en politici die bij zijn begrafenis aanwezig waren. “Eli’s verhaal is het verhaal van Israël op zijn best,” zei minister van Diasporazaken Nachman Shai over de voormalige parachutist, “en Israël dankt jou vandaag. Wij beloven terreur te blijven bestrijden, elke dag, elk uur.” Kasriel Kay riep iedereen op het leven van zijn broer te eren door hun eigen levens te beteren. Het verdriet van de duizenden rouwenden die hun steun en solidariteit wilden betuigen, stond in schril contrast met de reacties van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Daar deelden Hamasactivisten op straat snoepjes uit aan voorbijgangers om de moord op Kay te vieren.
Ook onder Hamasaanhangers in Europa werd verheugd gereageerd op het nieuws van de moord. Zo vond Ali Abunimah, directeur van de antisemitische website Electronic Intifada, dat er bij de aanslag geen sprake was van terreur. Kay was volgens hem immers naar Israël gekomen “om Palestijnen te vermoorden en hun land te stelen. Hij was duidelijk verslaafd aan apartheid en kolonialisme.” Palestijnse media publiceerden een afscheidsbrief van Fadi Abu Shkhaydam, waarin de terrorist had geschreven: “Sinds de eerste keer dat ik dronk van de Koran, droom ik ervan God als martelaar te ontmoeten. […] Wij moeten het schip besturen met ons bloed en dienen als het praktische voorbeeld van de weg van de jihad.”
Bomgordels
De IDF nam onmiddellijk maatregelen om een grootschalige terreurgolf van Hamas te voorkomen. Israëlische militairen arresteerden maandagavond tientallen leden van een terreurcel op de Westelijke Jordaanoever. Los van de meer dan vijftig aangehouden verdachten, nam de IDF een grote hoeveelheid wapens en explosieven in beslag, waaronder materiaal om bomgordels te maken. Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet was Hamas van plan zijn terreurcampagne op de Westoever en binnen Israël zelf op te voeren maar tegelijkertijd de vrede aan de grens met Gaza te bewaren.
Opvallend is dat de leider van de cel, de vanuit Turkije opererende Saleh al-Arouri, één miljoen dollar beloning had uitgeloofd aan de terroristen onder zijn commando, als het hen zou lukken succesvolle aanslagen te plegen. Blijkbaar heeft Hamas meer geld dan overtuigingskracht en probeert de beweging zo nieuwe rekruten te werven in het gebied van de Palestijnse Autoriteit, dat geteisterd wordt door economisch wanbeleid en corruptie.
Verenigd Koninkrijk verbiedt Hamas
De Britse regering heeft Hamas vorige week in zijn totaliteit verboden. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel bekend. Daarmee maakt Londen geen onderscheid meer tussen de politieke en de militaire vleugel van de islamitische terreurbeweging. “Hamas heeft een belangrijke terreurcapaciteit, inclusief toegang tot een uitgebreid en geavanceerd wapenarsenaal, en trainingsfaciliteiten voor terrorisme,” zei Patel, “Daarom verbied ik Hamas volledig.” Deze stap brengt het Britse beleid op één lijn met dat van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël, die alle zowel de militaire als de politieke vleugel van Hamas als terreurorganisatie hebben bestempeld en verboden.
