Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem
Nieuws

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem

Redactie 10 mei 2021, 21:00
Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem

Palestijnse terreurgroepen hebben maandag vanuit de Gazastrook massaal raketten gelanceerd op Israël. Hamas vuurde daarbij projectielen af richting Jeruzalem, waar voor het eerst in zeven jaar het raketalarm afging.

De Israëlische hoofdstad was voor het eerst sinds de Gaza-oorlog van 2014 doelwit van de terroristen. Daarnaast werden er explosieven afgeschoten op steden en dorpen nabij de grens met Gaza, waaronder Ashkelon en Sderot. Volgens IDF-woordvoerder Hidai Zilberman zijn de raketten in open velden terecht gekomen of onderschept door Iron Dome, het Israëlische raketafweersysteem. In totaal werden er zeven projectielen afgeschoten op Jeruzalem, waarvan er één werd onderschept. Vijf kwamen in een onbewoond gebied terecht en één raket maakte schade aan een huis, maar er vielen geen gewonden.

Zeker één Israëli raakte gewond nadat er vanuit de Gazastrook een antitankraket werd afgevuurd op zijn personenauto. De inzittende kreeg granaatscherven in zijn gezicht en ledematen. Niet veel later eiste de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Daarnaast zouden er meerdere mensen zijn behandeld die in shock verkeerden door de aanhoudende raketbeschietingen.

Israëlische man en zijn zoontje zoeken dekking terwijl een sirene waarschuwt voor inkomende raketten in Jeruzalem. Foto: Flash90

Als vergeldingsactie startte Israël om 18.30 lokale tijd met luchtaanvallen op de Strook. Daarbij zouden volgens Zilberman zeker drie Hamasleden zijn gedood, die medeverantwoordelijk waren voor de raketaanvallen. Daarna meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat er negen mensen omkwamen bij de vergeldingsactie, waaronder drie kinderen. Volgens Israël kwamen de kinderen echter om bij een mislukte raketlancering van Hamas.

De IDF heeft opdracht gegeven om alle scholen in de Israëlische dorpen en steden rondom de Gazastrook te sluiten. Bedrijven mogen alleen open als zij gemakkelijk toegang hebben tot schuilkelders. Ook de treindienst tussen Beersheba en Ashkelon is stilgelegd.

De beschietingen komen na een ultimatum van Hamas. De terreurgroep had geëist dat Israël zijn veiligheidstroepen zou terugtrekken van de Tempelberg in Jeruzalem. Het is al weken onrustig in de hoofdstad en meerdere keren leidde dat tot gewelduitbarstingen tussen Israëli’s en Palestijnen. Vandaag, tijdens de feestdag Jom Jeroesjalajiem, waren er grote groepen Palestijnen in de stad actief aan het rellen. Daarbij werd met stenen en vuurwerk gegooid, ruim 300 mensen raakten gewond.

Daarbij staken de Palestijnen een grote brand aan op de Tempelberg, die in de hele omgeving van Jeruzalem te zien is. Wat er precies in brand staat is nog niet duidelijk.

Volgens Zilberman gaat de IDF er van uit dat het geweld de komende dagen nog aan zal houden. “Hamas zal de lange arm van het Israëlische leger voelen. Dat duurt niet een paar minuten, maar het zal een paar dagen duren,” aldus de IDF-woordvoerder. Ook zei hij dat het leger voorbereid is op een mogelijke grondoperatie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking