Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Heksenjacht
Commentaar

Heksenjacht

Esther Voet 18 januari 2024, 07:00
Heksenjacht

Hoezeer Turkije is verworden tot een door en door verrotte samenleving werd deze week opnieuw bewezen met het schandaal rond voetballer Sagiv Jehezkel. Jodenhaat viert in Turkije hoogtij, aangewakkerd door despoot Recep Tayyip Erdogan. Terwijl Hamasleiders in dat land een graag geziene gast zijn, lopen honderdduizenden klakkeloos achter de grote leider en zijn opruiende speeches aan. Met uitwassen als wat Jehezkel overkwam tot gevolg. 

Het is al tijden niet pluis in het land, weet de Joodse gemeenschap daar. Die kiest voor een strategie van houd-je-adem-in-en-stik-niet. Maar haar situatie wordt steeds penibeler en meer en meer Joden besluiten te vertrekken; een tragisch einde van de eeuwenlange Joods-Turkse geschiedenis. Met weemoed wordt teruggeblikt op het Ottomaanse rijk, toen Joodse vluchtelingen uit Europa er een veilig heenkomen vonden. Al in de zestiende eeuw werd de Portugees-Joodse renaissance-vrouw Gracia Nasi, na uit diverse Europese landen te zijn weggepest, in Constantinopel met open armen ontvangen door Suleiman de Grote. Ze bracht haar laatste jaren door in de wijk Galata en mocht zelfs een Joods dorp stichten in het door de Ottomanen geregeerde Tiberias. Nu zou geen Jood zich meer vrijwillig in Turkije vestigen. Terwijl Erdogan – ongetwijfeld voor electoraal gewin – zijn haat van de daken schreeuwt, zijn er achter de schermen op economisch en militair vlak nog steeds banden met Israël, wat eens te meer zijn hypocrisie bewijst. Zelf waag ik mij al lang niet meer aan een tripje naar het door mij geliefde Istanboel.

Ook hier in Nederland werpt Erdogans heksenjacht vruchten af. Turkse instellingen, moskeeën en niet te vergeten de partij Denk lopen klakkeloos achter de hedendaagse sultan aan. Met als gevolg dat terwijl tot twintig jaar geleden geen enkele Turk zich tegen Israël keerde, nu anders is bewezen. De lange arm van zijn regeringspartij AKP reikt ver in de diaspora. In Nederland wonend stemvee veroorzaakt rijen bij speciaal daarvoor opgerichte stembureaus. Zo helpt de Turkse gemeenschap in ons land de dictator aan een meerderheid. In Turkije zelf bestaat sterke oppositie tegen de steeds megalomaner ingestelde alleenheerser. Slachtoffers zijn niet alleen Joden, maar ook Nederlanders met een Turkse achtergrond die wel in democratie en vooruitgang geloven, onder wie de seculiere Aylin Bilic, Fidan Ekiz en Dilan Yesilgöz. 

Van menig NAVO-land zou dit gedrag niet worden getolereerd. Maar Turkije is in strategisch opzicht zo belangrijk dat de alliantie graag een oogje dichtknijpt. Mocht Mark Rutte het schoppen tot secretaris-generaal, dan is te hopen dat hij eens een stevig gesprek aangaat met de sultan van Ankara.

Opmerkingen (5)
Marc van den Oord 18 januari 2024, 08:41
Helaas ben ik zeer pessimistisch. Rutte zal geen secretari generaal van de navo worden denk ik. Het verspreiden van haat is in Nederland een nieuw fenomeen. Het gaat veel en veel dieper en intenser dan van voorhee. Wat vaak gebeurd in Nederland: "we geloven het niet totdat het te laat is". De jaren 30 t/m 45 heeft dat zeer laten zien. Het karakter van ons volk heeft dit "kop in het zand" gedrag al vele malen vertoont. Als eenmaal het besef doorsijpelt dan worden er maatregelen genomen en vaak te weinig en te laat......tsja...
tiki 18 januari 2024, 11:00
*De alliantie die graag een oogje dichtknijpt*. Nou, nou, die alliantie staat erom bekend de beide ogen stevig dicht te knijpen & de kaken op elkaar te houden.......behalve als het om "wandaden & misdragingen" van Israel gaat. Dán zijn ze klaarwakker en spreken eensgezind duidelijke taal. Géén boodschap van afkeuring t.o. Iran, Hezbollah, Hamas & friends in hun belofte om Israel te vernietigen. Nee er word ijverig meegestemd met alle despoten in de UNited Nazi's, het bolwerk van corruptie, vriendjes politiek, banen carousel & mislukking, in iedere eenzijdige haat resolutie tegen Israel of die geschiedvervalsing propageert.
Sal zwart 18 januari 2024, 17:03
Niet ,toen en niet nu is er sprake van dat het vanzelf ophoudt ,door het islamiseren van Europa voor joden een verloren woon leef gebied geworden.
Ruud 19 januari 2024, 00:22
Ik zeg jullie: dat Turkije is een hele gevaarlijke speler. Het is het enige islamitische land van de in totaal 55 islamitische landen ter wereld waar nu nog een scheiding van kerk en staat is. Maar ik vrees niet voor lang meer. Zodra die psychopaat deze stok achter de deur afschaft en de wetten van de godsdienstwaanzinnigen gemeengoed gaan worden hebben we een land dat groter is dan Iran en ook veel dichter bevolkt met fanatici met tentakels in onze westerse samenleving. Zij halen dan Iran in met aanhangers van een dodelijke ideologie. We zijn in onze samenleving niet voorbereid op zo een grote groep die verstorend zullen gaan optreden. Zie de gevaarlijke meningen die door van Baarle van Denk worden geuit. Terwijl in andere Europese landen de River to the Sea uitspraak is verboden vanwege de genocidale bedoeling ervan, staat van Baarle dit notabene in onze Tweede Kamer ongestraft te roepen. Is het jullie nog niet opgevallen dat er slechts heel sporadisch een veroordeling van de genocide van 7 oktober door Hamas vanuit de islamitische wereld is gekomen...een tijdje terug kwam er een zeldzame openlijke veroordeling uit de VAE...voor de rest een oorverdovende stilte...dit is niet een gevolg van indoctrinatie door een schreeuwlelijk uit Turkije maar dit is een veel groter onderliggend probleem van wijdverspreide antisemitisme in de islamitische wereld.
Gerda Schrijver 20 januari 2024, 18:04
EEN EN DEZELFDE BRON. Dat wijdverspreide antisemitisme in de moslimwereld. Hoe komt dat toch? Zij putten namelijk allemaal uit dezelfde bron. De Koran. Als er in de koran geschreven staat dat je de Jood moet doden?! Hoezo gematigde islam? Wat zijn we toch naïef in Nederland. Het is het grote doel van de moslim om zijn/haar roeping trouw te zijn en de hele wereld te brengen onder de wetten van de islam. Ook de gematigde moslims denken niet positief over de Jood en de christen, dat lijkt maar zo. Een enkeling daar gelaten. Ik geloof dan ook, dat een leider als Erdogan hele slechte bedoelingen heeft met de staat Israel en de "christelijke landen". Een gevaarlijke leider met van die weerzinwekkende Hitlertrekken. Ik vrees dat zijn volgelingen als kuddedieren hem zullen volgen. Het wordt eng in Nederland.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *