Helen Mirren speelt Golda Meir in nieuwe film
Nieuws

Helen Mirren speelt Golda Meir in nieuwe film

Redactie 07 april 2021, 15:08
Helen Mirren speelt Golda Meir in nieuwe film

De Britse actrice Helen Mirren kruipt binnenkort in de huid van Golda Meir.

De film, getiteld Golda, gaat over de beslissingen die Meir moest nemen als Israëlische premier tijdens de Jom Kippoer oorlog in 1973. De film wordt geproduceerd door producer Michael Kuhn en geregisseerd door de Israëlische Guy Nattiv.

Golda Meir werd als Golda Mabovitsj in 1898 geboren in Kiev. In 1906 vertrok de familie naar de VS en vestigde zich in Milwaukee. Daar volgde ze een lerarenopleiding en werd ze lid van de zionistische arbeidersorganisatie Poalei Zion. In 1921 emigreerde naar Israël, toen nog mandaatgebied Palestina.

Meir was de eerste (en tot nu toe ook enige) vrouwelijke premier van de Joodse staat. Ze werd samen met de rest van het land verrast toen Egyptische, Syrische en Jordaanse legers Israël aanvielen tijdens Jom Kippoer in 1973. Ze was tot 1974 premier en diende daarna haar ontslag in. In 1978 overleed Meir aan de gevolgen van kanker.

“Als iemand die werd geboren tijdens de Yom Kippoer-oorlog, voel ik me vereerd dit fascinerende verhaal te vertellen over de eerste en enige vrouw die ooit Israël heeft geleid. Het script duikt in Golda’s laatste hoofdstuk als het land wordt geconfronteerd met een dodelijke verrassingsaanval tijdens de heiligste dag van het jaar, ” zegt regisseur Nattiv over het project.

Helen Mirren heeft meerdere keren gezegd een liefhebber te zijn van Israël. Ze woonde na de Zesdaagse Oorlog in een kibboets in het noorden van Israël en bezocht het land daarna nog regelmatig. De opnames van Golda beginnen later dit jaar.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking