Herzog elfde president
Nieuws

Herzog elfde president

Redactie 03 juni 2021, 12:55
Herzog elfde president

De Knesset heeft Isaac Herzog gekozen tot opvolger van Reuven Rivlin. De 60-jarige voorzitter van het Jewish Agency, ex-minister en oud-leider van Avoda, zal op 9 juli de eed af leggen. Het is de eerste keer dat een vader en zijn zoon staatshoofd van Israël zullen zijn geweest: Herzogs vader Chaim was de zesde president van de Joodse staat van 1983 tot 1993.

De nieuwe president, bijgenaamd ‘Bougie’, liet na het vergaren van 87 van de 120 stemmen in de Knesset weten bruggen te willen bouwen en het ‘fundament van de democratie te zullen versterken’. Herzog was vooraf aan de stemming torenhoog favoriet, ondanks het feit dat de in de Knesset vertegenwoordigde partijen hadden aangekondigd van de gebruikelijke fractiediscipline af te zien, zodat elk lid naar eigen geweten kon kiezen. Herzog wil de ‘antisemitisme en Israëlhaat bestrijden’, zei hij na afloop van de stemming. Toch zijn er ook stemmen die zijn verkiezing betreuren omdat deze wordt gezien als een overwinning van het Asjkenazische politieke establishment op een Mizrachi-buitenstaander.

Miriam Peretz

Herzogs tegenstander was Miriam Peretz, een in Casablanca geboren moeder van twee gesneuvelde IDF-soldaten. Peretz zou bij winst de eerste vrouwelijke president van Israël zijn geworden.

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking