Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Het betere nepnieuws

We hadden nog zo gewaarschuwd: pas op voor onze poeriemgrappen en -grollen! Het is waar: nepnieuws is een gevaar, maar ook een traditionele must tijdens Poeriem. Trapte u erin of had u het nepnieuws door? En zag u de anagrammen?

Redactie 15 maart 2020, 12:15
Het betere nepnieuws

Met enig leedvermaak en van harte geven wij toe dat de redactie misschien nog wel de meeste lol heeft beleefd aan de Poeriemgrappen van dit jaar. Al weken van tevoren bedachten wij artikelen waar onze lezers – en collega-journalisten – eventueel in zouden trappen of hartelijk om zouden kunnen lachen. Toen het ons weer lukte velen op het verkeerde been te zetten, was de pret zo mogelijk nog groter. We helpen u in chronologische volgorde van plaatsing in NIW 19 uit de droom.

Het begon eigenlijk al op de cover, maar laten we beginnen met de varia. Dacht u wellicht dat de speciaal voor de HEMA bedachte veganistische hotdog van Moshik Roth een poeriemgrap was? Mis! Dat was waar, in tegenstelling tot de koosjere sprinkhanen die delicatessenzaak Mouwes zou gaan verkopen. Er waren lezers die meteen een pakje van die insecten bestelden, helaas zal de zaak deze gastronomen niet bedienen. De stedenband tussen Oss en Aalst die een sprookje zou zijn, was inderdaad ook een sprookje: echt nepnieuws dus, want die band bestaat niet. Dan het stuk over de geheime fusiebesprekingen tussen het NIK en de NIHS. De leukste grappen zijn die die dicht tegen de waarheid aan schuren. Dit artikel is gecomponeerd uit verschillende geruchten, anonieme bronnen en de altijd actieve Joodse tamtam. Wij legden voor de lol die stukjes ‘killekolder’ bij elkaar. Maar na publicatie werd door velen gereageerd met: ‘Dit artikel is van kop tot staart waar!’ Poeriemgrap? Wij weten het zelf ook niet meer.

Drietrapsraket
Nee, dames en heren, Ronny Naftaniel wordt niet de landelijk coördinator antisemitismebestrijding en wie de stekeligheden in het artikel had gelezen, had dat kunnen weten. De BACCA (Benoemingsadviescommissie Coördinator Antisemitismebestrijding) was een verzinsel van redacteur Bart Schut. Naftaniel, die wij van tevoren niet hadden geïnformeerd, was zo sportief de grap een paar dagen door te laten rollen. Dank Ronny! Deze grap was een drietrapsraket. Want wie er nog meer in het complot zaten? Politici Dilan Yesilgoz en Gert-Jan Segers, die meteen reageerden dat niet Naftaniel, maar opperrabbijn Jacobs – die ook van de witz wist – goede kansen maakte. Hilariteit toen zowel het Reformatorisch Dagblad als Het Parool het ‘nieuws’ overnamen. Parool-journalist Leon Moleman maakte er zijn eigen verhaal van, zónder bronvermelding, en ging daardoor nog natter dan het RD. In plaats van netjes te rectificeren haalde Het Parool het artikel de volgende dag zonder verder commentaar offline. Gelukkig hebben we de screenshots nog.

Het was een grap
Daarmee was het niet gedaan. Op de cover prijkte de Caribische furie Esther Pinega, de onverschrokken Joodse pirate die in “onbekende grootheden’ zo beeldend werd beschreven. Wie had het anagram door? Esther Pinega: het is een grap. Haar biograaf, Peter Bruitschat is een anagram van Bart Pieter Schut. Neerlandicus Jeroen van Heemskerck Düker, nu nog verantwoordelijk voor onze vormgeving maar vanaf volgende week NIW’s eindredacteur, zorgde ervoor dat de Oudhollandse tekst van Bruitschat taalkundig aannemelijk was. Don Alonso Quijano is de naam van Don Quichot in de gelijknamige roman van Cervantes. De dialoog tussen Esther en de kopgeldjager die in het artikel op haar af werd gestuurd, komt integraal uit de derde film van Lord of the Rings .

En dan was er de reactiepagina. Aan drie brieven zat een luchtje. De niet bestaande Deborah Goldsteiner uit Arnhem reageerde op Micky Cornelissens Jewcy (NIW 18), die een ontmoeting met een antisemitische date beschreef. De brief was geïnspireerd op moeders die hun zoon via het NIW wilden aanbieden aan potentiële huwelijkskandidates. De brief van E. M. de Later (lees Esther Mordechai de Ratel) werd door de hoofdredacteur samengesteld uit alle reacties die zij op sociale media binnenkreeg naar aanleiding van haar open brief aan Thierry Baudet en Geert Wilders. Ook moesten we een lezer teleurstellen die ons na intensief onderzoek schreef dat hij die Noah T. Kerson, bestuurslid van Een Ander Joods Geluid, die had gereageerd op ons essay Exodus zonder naam, niet kon terugvinden. Klopt, want Kerson bestaat niet, en ook de brief was nep.

Hartverwarmend waren de reacties op de reacties, waarin u het voor ons opnam. U leest ze op onze reactiepagina.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *