Het hondenfluitje ver voorbij
Binnenland

Het hondenfluitje ver voorbij

Thierry Baudet en zijn aanhangers blijven Nederland verbazen met het steeds verdergaande verspreiden van klassiek antisemitisme. Maar ook de BBB van Caroline van der Plas lijkt aantrekkingskracht op extreemrechts uit te oefenen.

Bart Schut 19 augustus 2022, 08:00
Het hondenfluitje ver voorbij

Er komt maar geen bodem in zicht in de antisemitische Twitteruitspattingen van Thierry Baudet. We hoeven nog geen maand terug te gaan om de Forumleider zo ernstig over de schreef te zien gaan, dat nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner zich gedwongen zag hem op de vingers te tikken. Baudet had met de toevoeging ‘Mooi’ een rabiaat anti-Joods bericht van een zekere André Wassink gedeeld met zijn 275 duizend volgers. Het was het gebruikelijke geraaskal over de ‘kabbalah’ [sic] en de ‘Nieuwe Wereldorde’ die verslagen moeten worden. Van en voor complotdenkers, neonazi’s en andere geestelijk instabiele figuren.

Natuurlijk leidde de kritiek van de NCAB tot een stortvloed aan onfrisse reacties, steevast beginnend met de vraag ‘waarom is dit nu weer antisemitisch?’ en gevolgd door klinkklare voorbeelden van Jodenhaat. Dat overkwam deze week ook het CIDI, toen het centrum het waagde Baudets meest recente anti-Joodse oprisping te veroordelen. Ditmaal had het Tweede Kamerlid een bericht gedeeld waarin werd gesteld dat de Rothschilds Syrië willen overnemen vanwege de olie. CIDI hield het nog netjes en sprak slechts van een ‘antisemitisch hondenfluitje’, terwijl Baudet dat stadium in werkelijkheid ver achter zich heeft gelaten.

Als reactie riep de FvD-leider het CIDI op het Twitteraccount van de organisatie te verwijderen. Een interessante reactie voor iemand die zich erop laat voorstaan voor de vrijheid van meningsuiting te vechten. Nog geen drie uur later volgde er een bericht dat zelfs voor Baudets begrippen bizar genoemd mag worden: “Fuckers. Jullie gezag geldt niet meer over mij.” Wat dit precies betekent en of Baudet hier suggereert tot nu toe onder de Joodse knoet geleefd te hebben … wie zal het zeggen? Maar zelfs dit krankzinnige bericht werd massaal gedeeld en geliket door zijn trouwe volgers. En natuurlijk liet ook hier de gebruikelijke stortgolf rabiaat antisemitisme niet op zich wachten – uit extreemrechtse, maar ook uit islamitische en zelfs uit vakbondshoek: een FNV-bestuurder was het van harte met Baudet eens.

‘Ik vraag mij af of Baudet niet geestelijk van het padje is’

Tijd om CIDI-directeur Hanna Luden om een reactie te vragen. Zij reageert: “Als Baudet een privépersoon was met zulke denkbeelden, zou je hem het beste negeren. Als leider van een politieke partij, waar dit inmiddels een dagelijkse aangelegenheid is, is hij gevaarlijk omdat hij een grote groep beïnvloedt die zich met hem identificeert.

Zijn aanhangers beseffen waarschijnlijk vaak helemaal niet wat zij zeggen, maar Baudet weet dat zelf heel goed. Door antisemitisme te instrumentaliseren, verandert de politieke cultuur. En hij weet dat donders goed. ”

Maar hoe zit dat met het consequente ontkennen van antisemitische motieven, door zowel Baudet zelf als door zijn aanhang? Zij beweren zich er niet bewust van te zijn oeroude anti-Joodse vooroordelen te verspreiden. Luden: “Dat is toch precies wat antisemitisme is? Ik weet niet of Baudet zelf gelooft in de dingen die hij verspreidt, ik vind dat heel moeilijk te zeggen. Maar ik vraag mij wel steeds vaker af of hij geestelijk niet van het padje is. Door zijn leugens vaak genoeg te herhalen, gaat hij er misschien wel echt in geloven.”

Ook schandaal bij BBB

Baudet en zijn handlangers zijn niet de enige Nederlandse politici op rechts die openlijk antisemitisme uitdragen. BBB, de boerenpartij van Caroline van der Plas, heeft nu haar eigen schandaal. Spil daarin is Eelco van Hoecke, lid van de Provinciale Staten van Zeeland en aspirant-kandidaat voor de BoerBurgerBeweging voor de Statenverkiezingen van volgend jaar. Van Hoecke slaagde er in 2020 in de volgende tweet de lucht in te slingeren: “Arnon Grunberg zegt bij Op1 toe om in de avond vermomd als Sefardische jood [sic] met keppeltje door Delfshaven te lopen. […] Sommige problemen lossen zich vanzelf op.” Van Hoecke spreekt hiermee de hoop uit dat de bewoners van Delfshaven, een deel van Rotterdam waar veel moslims wonen, Grunberg zullen mishandelen of zelfs doden. De woorden ‘als Sefardische jood’, ‘keppeltje’ en ‘problemen oplossen’ zijn kenmerkende signalen voor antisemitismebestrijders. Dus zou je kunnen verwachten dat de populaire en als pragmatisch te boek staande BBB-leidster Van Hoecke met pek en veren uit de partij gooit. Maar haar reactie aan het NIW is opvallend mild.

Van der Plas zegt ‘zaken eerst intern te willen bespreken’ en wijst erop dat Van Hoecke nog geen kandidaat voor BBB is. Ook wil zij in gesprek met Van Hoecke, ‘dat vind ik fair’. Wel voegt het Kamerlid eraan toe dat voor antisemitisme in haar partij ‘natuurlijk geen plek is’.

Velen zullen teleurgesteld zijn in de woorden van Van der Plas. Is na een ‘goed gesprek’ het doodwensen van een Joodse schrijver misschien wel te vergeven? Het doet denken aan de reactie van Thierry Baudet na de eerste beschuldigingen van antisemitisme in zijn partij en als Van der Plas niet snel optreedt – bij het ter perse gaan van dit NIW was dat nog niet gebeurd – loopt zij het risico dat haar BBB gezien gaat worden als het nieuwe Forum voor Democratie.

Overigens stond Van Hoecke vorig jaar nog op de Tweede Kamerlijst van het van FvD afgescheiden JA21. Anonieme bronnen in die partij laten het NIW weten dat er toen al twijfel bestond over Van Hoeckes problematische persoonlijkheid, maar dat onder tijdsdruk de screening van de kandidaten niet afdoende is geweest en dat de bewuste tweet over Grunberg ‘ertussendoor is geglipt’.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking