Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Het levensgevaarlijke sprookjesbos
Column

Het levensgevaarlijke sprookjesbos

Opperrabbijn Binyomin Jacobs 21 januari 2024, 07:00
Het levensgevaarlijke sprookjesbos

2014: Gidi Markuszower, penningmeester van het NIK, belt me. Hij dringt erop aan gevolg te geven aan de uitnodiging van Aramese organisaties en de Syrisch-orthodoxe kerk, die een vreedzame stille tocht organiseren in Enschede. Daarmee willen ze aandacht vragen voor de vervolging van geloofsgenoten in Irak en Syrië. Ik reis af naar Enschede om daar, in mijn kortste toespraak ooit, verbaasd te vertellen “dat jullie, als klein kerkgenootschap, aandacht moeten vragen voor de moord op jullie broeders en zusters, terwijl van de rooms-katholieke en protestante kerkgenootschappen taal noch teken wordt vernomen.”  

Ook in 2014: een Marokkaanse vrouw houdt aan de overkant van mijn straat een brullend jongetje in de houdgreep. Het knaapje wordt tegenstribbelend de straat over gesleept. “Je hoeft niet bang te zijn, deze opa gaat je ogen niet uitsteken!” Ik kan even niet zo snel plaatsen waarop gedoeld werd, maar gelukkig krijg ik uitleg. “Dit jongetje is thuis verteld dat u zijn ogen wilt verwijderen om die te geven aan blinde Joodse kinderen in Israël.” Dan wendt ze zich tot het angstige jongetje: “Zie je wel, die lieve opa doet je helemaal niets.” 

‘Je hoeft niet bang te zijn, deze opa gaat je ogen niet uitsteken’

We zijn inmiddels tien jaar verder en wederom slaat bij mij de verbazing toe. De hele wereld kijkt naar het piepkleine Israël, terwijl in Nigeria en veel andere Afrikaanse landen enorme slachtingen plaatsvinden onder de christenen. Waarom zijn de ogen uitsluitend op Israël gericht, terwijl christenen op dramatisch grote schaal dagelijks worden vervolgd, verminkt en vermoord? Waarom kijkt de wereld weg?

De NOS bericht dat Israël zich heeft schuldig gemaakt aan ‘orgaandiefstal van tachtig lichamen’. De omroep moest dit bericht uiteindelijk rectificeren door aan te geven dat het nieuws niet geverifieerd was, maar het kwaad was al geschied. Lasjon hara is als een kussen met veertjes. Als er een scheur in het kussen is aangebracht en daarna wordt het aan de wind van de sociale media blootgesteld, waaien de veertjes alle kanten op en zijn nimmer nog naar de juiste proporties terug te brengen.

Wanneer zal er vrede kunnen zijn in en om Israël? Zolang door de NOS, sociale media, via de satellietschotels en in miljoenen Arabische schoolboekjes Joden en Israël worden gedemoniseerd, zal vrede alleen in sprookjes bestaan. En hoewel niemand meer in sprookjes gelooft en de Efteling allang geen sprookjesbos meer is, maar een pretpark met gevaarlijke achtbanen en andere opwindende attracties, is het geloof in de eeuwenoude bloedsprookjes gebleven en sterker dan ooit.

Opmerkingen (4)
C. Willemsen 21 januari 2024, 09:44
Zo raak deze column. We leven van harte mee met de Israëlische bevolking en wensen hun Gods zegen en heel veel sterkte.
Marlou 21 januari 2024, 23:42
Uitstekende observatie, helder en feitelijk onderlegd, waarvoor dank. Helaas Nieuwsuur en NOS zakten vanavond nog dieper de strontput in. Niet te geloven hoe selectief , ongebalanceerd en zonder context items worden ingezoomd zodat Palestijnen slechts als onschuldige slachtoffers en Israeliers als daders worden neergezet. Nee, niets over de actuele blootlegging en bewijsvoering van de massale terreuriinfrastructuur van shithole Gaza. Niets over actuele publieke bewijsvoering van martelpraktijken en stronthokken waar gekidnapte, verkrachte en verwonde onschuldige Israeliers een langzame dood ingejaagd worden. Niets over de zieke blinde massale loyaliteit van Palestijnen aan de geweldsideologie van Hamas. Nee, de NPO-redaktie en hun screen-reporters wisten in een notendop Hamaspropaganda te reproduceren. Zelfs KMA-expert werd zo ingeplakt dat bleef hangen dat door het optreden van IDF en Israelische politie op de westbank de rekrutering van nieuwe Hamasstrijders werd gevoed. Wat een zieke en beschamende vertoning. Wat een gebrek aan moreel kompas. De woke-indoctrinatie heeft zich als een kamikaze-virus onder c.q. MSM c.s. genesteld nl. bevuilen en afbreken van de peilers van ons verlicht Joods-christelijk gedachtengoed en verworvenheden en vervolgens vergoelijken en sympathiseren met primitief, onbekend, exotisch onverlicht gedachtengoed dat haaks op de onze staat, c.q. teferte Palestijnse resp. Islamitische wandaden. En inderdaad, onze kerkleiders en Christelijke partijen tonen geen enkele leiderschap om hun schaapjes te beschermen tegen de extremistische Islamitische wolven. Beschamend! Maar past wel in een (“er was eens…) sprookje” t.w. de opkomst en ondergang van het westerse democratische Europese rijk”.
Ruud 22 januari 2024, 04:48
Heel juist, Rebbe...met de mate van antisemitische indoctrinatie die al generaties tijd heeft gehad om tot diep in de botten van de palestijnen en de Arabische buurlanden heeft kunnen doordringen, heb je minstens even veel generaties tijd nodig om deze giftigheid er weer uit te krijgen. Dus is er een sprankje hoop op iets dat ook maar een beetje op vrede lijkt in de nabije toekomst?? Nee, absoluut niet. Maar de schuld zal wel weer hiervoor in de schoenen van Israël worden geschoven. Ook het onophoudelijk doordrammen over de twee staten oplossing door de westerse wereld is als het proberen te trekken aan een dood paard. Er zijn al meer dan een tiental aanbiedingen van Land voor vrede gedaan vanaf de Balfour verklaring via de Peel commissie en later door Israël aan de Arabieren en de palestijnen in de laatste 87 jaar, die allemaal geweigerd werden door hen. Waarom zouden ze nu dan plotseling wel geïnteresseerd zijn in een 2 Staten oplossing? Nu is het tijd voor Israël en de Joden om egoïstisch te zijn en uitsluitend oog te hebben voor hun eigen belangen en zich niets aan te trekken van al het gekakel van de rest van de wereld die het allemaal denken beter te weten. Maar in feite hebben zij geen enkel idee hoe de islamitische psyche in elkaar steekt. Laat iedereen die maar erop blijft hameren dat Israël bereid moet zijn tot het doen van concessies en compromissen maar eens een jaartje zelf in de regio komen wonen zodat men met eigen ogen de jodenhaat en onwelwillendheid tot samenwerken van de palestijnen waar kan nemen.
tiki 22 januari 2024, 20:12
Waarom zijn de ogen uitsluitend op Israël gericht, terwijl christenen op dramatisch grote schaal dagelijks worden vervolgd, verminkt en vermoord? Waarom kijkt de wereld weg?........3x raden! Intussen is er vanuit Pallywood Gaza een nieuwe propaganda film uitgebracht "operatie al Aqsa flood", die de volledige schuld van alle Hamas misdaden bij Israel legt......want zij doen zulke dingen niet. Het is koren op de molen van onze internationale experts & duiders en precies op tijd want via social media komen er steeds meer 'believers v.d. 7 October ontkenners. Ja Hamas kent zijn pappenheimers & volidioten goed en weet hoe het spel gespeeld word. Links Amerika is om, Europa was al om....de hoofd prijs voor het 7 october moord festival is een 2-staten oplossing....want dán komt er vrede op aarde. De énige die niet wil meewerken aan dit geniale vredesplan is de extreem Zionistische Bibi Netanyahu. Shame on him!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *