Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

‘Het meest kwaadaardige wat er bestaat’

De oorlog in Oekraïne wordt gebruikt om de complottheorie te verspreiden dat de regering in Kiev wordt gedomineerd door de ‘Chazaarse maffia’. Vladimir Poetin wordt gezien als de redder van conservatief-Europese waarden, die door ‘zionisten’ worden bedreigd.

Bart Schut 14 mei 2022, 10:00
‘Het meest kwaadaardige wat er bestaat’

Het was weinig verrassend dat een hoge delegatie van Hamas vorige week met alle egards in Moskou werd ontvangen. De terreurbeweging baseerde in 1988 een belangrijk deel van het handvest op de Protocollen van de wijzen van Zion. Dat pamflet uit 1903, een falsificatie uit de koker van de Russische geheime politie, beschrijft een Joods plan de wereldheerschappij te grijpen. De Protocollen vormen nog steeds een gewild antisemitisch propagandamiddel, zeker in de islamitische wereld en al helemaal onder de Palestijnen.

Dus terwijl Israël beetje bij beetje zijn neutrale houding in het conflict tussen Rusland en Oekraine laat varen in het voordeel van Kiev, is het niet onlogisch dat Hamas de andere kant op beweegt. Zoals sowieso opvallend veel antizionisten de kant van Vladimir Poetin kiezen of er over dit conflict het zwijgen toe doen. Rusland is immers een bondgenoot van Israëls erfvijand Iran, de belangrijkste sponsor van Hamas en Hezbollah. Natuurlijk genoten de leiders en aanhangers van deze twee terreurorganisaties met volle teugen van de antisemitische tirade van Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Daarbij ging de meeste aandacht uit naar zijn opmerking over het vermeende Joodse bloed van Adolf Hitler, een verzinsel dat bijna tot vervelens toe is ontkracht. Interessanter was Lavrovs theorie dat president Volodimir Zelenski’s Joodse afkomst allesbehalve garandeert dat zijn land niet door nazi’s gedomineerd wordt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deed daar vervolgens een forse schep bovenop door te stellen dat Zelenski ‘bewust en vrijwillig’ deelneemt aan de misdaden van de Oekraïense nationaalsocialisten.

Een veel geplaatste afbeelding op complotsites, leden van de Rothschildfamilie als leiders van de ‘Chazaarse maffia’

De Rothschildfamilie
Dit soort beweringen wekt in het westen universeel walging op of werkt zelfs op de lachspieren. Maar zij sluiten aan bij een complottheorie die in extreemrechtse kringen op dit moment de ronde doet: die van de ‘Chazaarse maffia’. Even terug in de tijd: de Chazaren waren een seminomadisch volk dat tussen de zesde en de negende eeuw een groot rijk opbouwde in de Kaukasus, het huidige Oekraïne en het zuiden van Rusland. Over hen is betrekkelijk weinig bekend, omdat er bijna geen documenten in hun taal de tand des tijds doorstaan hebben. Historici denken dat zij verschillende geloven aanhingen, waaronder het Joodse.

Waarschijnlijk heeft dit gegeven in de late negentiende eeuw geleid tot de theorie dat Oost-Europese Joden van de Chazaren afstammen, een theorie die tegenwoordig universeel door geschiedkundigen van de hand wordt gewezen. Genetische en taalkundige studies hebben aangetoond dat Asjkenaziem niet uit dit volk voortkomen.

Dat weerhoudt uiteraard hele volksstammen er niet van deze ontkrachte theorie te blijven geloven. En zodra de beerput van de complottheoristen wordt geopend, is het hek van de dam. In extreemrechtse kringen wordt de Chazaarse maffia vereenzelvigd met zo ongeveer al het kwaad op aarde. Geleid door de Rothschildfamilie – wie anders? – zijn de afstammelingen van de zogenaamde Chazaarse Joden verantwoordelijk voor kapitalisme en communisme, voor de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en voor zo ongeveer elke pandemie die de mensheid ooit heeft getroffen. Opvallend is dat de theorie niet alleen populair is in extreemrechtse, maar ook in extreemlinkse en bij islamitische antizionisten.

De logica is: als de Europese Joden afstammen van een oorspronkelijk Turks nomadenvolk dat zich tot het jodendom heeft bekeerd, is hun claim op Israël niet gerechtvaardigd. Zij zouden daardoor immers geen binding met Palestina hebben, wat weer naadloos aansluit bij de populaire gedachte dat Israël een westers-imperialistisch koloniaal project zou zijn. De leden van de Chazaarse maffia worden veelal als ‘de zionisten’ aangeduid, al gebeurt dit meestal om het woord ‘Joden’ te vermijden en daarmee de aanklacht van antisemitisme te ontwijken. Dat gebeurt ook door te stellen dat de aanhangers van de theorie niets tegen echte Joden hebben, maar slechts de Europees-Chazaars-Asjkenazische nep-Joden willen ontmaskeren.

Bloedsprookje
In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt de theorie als volgt gebruikt. De Oekraïners, onder leiding van nep-Jood en lid van de Chazaarse maffia Volodimir Zelenski zijn eigenlijk nazi’s, zoals zij dat ook al in de Tweede Wereldoorlog waren. Vladimir Poetin, de redder van traditionele conservatieve Europese waarden, probeert hun een halt toe te roepen. Hierin schuilt een duidelijke parallel met de QAnonbeweging, die Donald Trump beschouwt als de redder van Amerikaanse normen en waarden tegen de cabal van progressieve pedofielen en de deep state, de staat in de staat. Ook de Oekraiens-Joodse nazi’s zouden zich op grote schaal aan pedofilie en kinderhandel schuldig maken, een duidelijke verwijzing naar het middeleeuwse bloedsprookje.

De complottheorieën over de Chazaarse maffia worden vooral verspreid via extreemrechtse kanalen op berichtendienst Telegram in het Duits en in het Engels. Maar ook op Nederlandse websites zijn de theorieën terug te vinden, al dan niet vermengd met andere complotten rond covid-19, het World Economic Forum, de EU en – uiteraard – de Rothschilds. Het is opvallend hoe naadloos dit alles aansluit op de uitspraken van Sergei Lavrov over de Joodse nazi’s die Oekraïne in hun greep houden en proberen Rusland ten val te brengen.

Sommige complotdenkers gaan nog verder: volgens hen is de macht van de Chazaarse maffia zo wijdverbreid dat niet alleen de Oekraïense, maar ook de Russische regering erdoor beheerst wordt. Zelenski en Poetin als instrumenten van het allesomvattende Joodse complot dus. En waarom niet? Waren de Joden niet ook verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog door zowel de geallieerden als de Asmogendheden tot de strijd te verleiden? Zaten zij niet achter communisme en kapitalisme? En bedachten zij niet het coronavirus en de vaccins ertegen? Voor wie eenmaal in het moeras verstrikt is, vormt geen enkele contradictie nog een belemmering.

Ook in Nederland

Een korte digitale speurtocht leert dat ook in ons land aanhangers te vinden zijn van de theorieën over de Chazaarse maffia. Complotsite Ellaster.nl staat vol verhalen over QAnon en ‘Pedogate’, het corona virus, de zogeheten Illuminati – vaak aangeduid als de cabal, de intrigantenkliek – en hoe de Amerikanen biologische wapens testen op soldaten in Oekraïne. Op 14 maart verscheen een artikel op de site getiteld De strijd tussen de Russen en Khazaarse (sic) maffia (in Oekraïne) gaat meer dan duizend jaar terug. De Chazaarse maffi a wordt daarin gelijkgesteld aan ‘de zionisten’. En wie zit er achter? “(WEF-voorzitter) Klaus Schwab, de Rothschilds, de familie Bauer, die als Joods worden beschouwd.” Allemaal satanisten volgens de site en ‘het meest kwaadaardige dat er op de planeet bestaat’. De artikelen op Ellastar.nl zijn anoniem, de driekoppige redactie wordt slechts met voornamen aangeduid, net als de vertalers. Video en editing worden verzorgd door een zekere Paul W.

Het bewuste artikel van ‘Ella Ster’ is ook geplaatst op lnnmedia.nl, een complotwebsite die zich vooral toelegt op de coronapandemie. De site is een combinatie van extreemrechts gedachtegoed en artikelen uit de newage sfeer over natuurgeneesmiddelen (waarvoor ook geadverteerd wordt). LNN is minder anoniem dan Ella Ster. Antivaxer Frank Ruesink publiceert artikelen onder zijn eigen naam en er is een hele lijst opinieschrijvers, onder wie enkelen (semi)anoniem. Willem Engel ontbreekt uiteraard niet. Eigenaar is acteur Rick Kuitems, die dit zelfs trots op zijn LinkedInpagina vermeldt.

Een ander artikel, De verborgen geschiedenis van de ongelooflijk kwaadaardige Khazarische maffi a/Deepstate..! [sic] is te vinden op Wanttoknow. nl en is geschreven door een zekere Harriet Algra. Haar boek Op zoek naar de waarheid is te koop bij bol.com, een site die meer racistische geschriften in het assortiment toestaat. Andere Nederlandstalige websites die verhalen over de Chazaarse maffia verspreiden, zijn Wijsheid.nu (van antivaxer Gerda Hofste uit Oldenzaal), 5-voor12.nl, Bovendien.com, Vriendenplek.nl en het Belgische Wakkernieuws. be. Niet verrassend: op sociale media verspreidt Ab Kuijer, vorig jaar nog kandidaat-Kamerlid voor Thierry Baudets Forum voor Democratie, de complottheorieën over de Chazaarse maffia, waarin hij toejuicht dat ‘Poetin in Oekraïne de jacht op het pedofielennetwerk heeft geopend’.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *